Resolució
Q-00943/2014 Disconformitat amb la manca de resposta a una petició de trasllat de centre penitenciari per motius de vinculació familiar

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Serveis penitenciaris
Data d'inici 17/02/2014
Data de l'últim moviment 17/07/2014
Administracions afectades

Plantejament

El promotor de la queixa, intern del Centre Penitenciari Brians 1, manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta de l'Administració a les seves peticions de trasllat al Centre Penitenciari de Quatre Camins per motius de vinculació familiar. 

Segons l'informe de la Direcció General de Serveis Penitenciaris, actualment no hi ha motius suficients per accedir a la petició del promotor, atès que el seu domicili de referència és a Barcelona. 

Tot i això, el promotor ha informat el Síndic que, malgrat tenir vinculació familiar a la ciutat de Barcelona, no té contacte amb els seus pares, sinó amb familiars i amics residents a Sabadell.

Contingut

En primer lloc, de conformitat amb l'article 59 de la Llei orgànica general penitenciària, el tractament penitenciari consisteix en el conjunt d'activitats directament dirigides a la consecució de la reeducació i reinserció social, que fa de l'intern una persona amb la intenció i la capacitat de viure respectant la Llei penal, i de desenvolupar una actitud de respecte i responsabilitat amb l'entorn que l'envolta. 

Paral·lelament, l'article 61 del mateix cos legal observa que l'Administració ha de fomentar que l'intern participi en la planificació i execució del seu pla de tractament, estimulant el seu interès i col·laboració per a aconseguir la finalitat que es persegueix. 

En segon lloc, l'article 63 de la Llei orgànica general penitenciària determina que, per a la individualització del tractament, l'intern ha de ser destinat a l'establiment el compliment del qual sigui més adequat per seguir el programa pautat, tenint en compte variables com la classificació, la personalitat, l'historial individual, familiar, social i delictiu i el mitjà al qual probablement retornarà l'intern un cop finalitzi el compliment de la pena. 

En vista d'aquesta informació, el Síndic considera que el manteniment i l'enfortiment de vincles amb l'exterior és un factor fonamental dins del procés de rehabilitació de l'intern, alhora que incideix en la motivació de complir amb els objectius marcats en el programa de tractament individualitzat pautat. 

Per tant, es demana al Departament de Justícia que analitzi la possibilitat que el promotor sigui traslladat al Centre Penitenciari de Quatre Camins, a fi d'enfortir les comunicacions amb la família de referència, i que, amb l'adopció d'aquesta mesura, se'l motivi per tal de seguir un programa de tractament que faci possible la consecució de les finalitats que el compliment de la pena estableix, en relació als principis de rehabilitació i reinserció social.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/02/2014 Direcció General de Serveis Penitenciaris Sol·licitud d'informació a l'Administració
04/03/2014 Departament de Justícia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/03/2014 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació
14/03/2014 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació
17/07/2014 Departament de Justícia No irregularitat
17/07/2014 Direcció General de Serveis Penitenciaris No irregularitat