Resolució
Q-00960/2014 Disconformitat amb la reclamació d'un deute per ingressos indeguts arran de la reducció del grau de dependència d'un infant

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes de salut i/o discapacitat en l'infant
Data d'inici 17/02/2014
Data de l'últim moviment 30/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa exposa que el seu fill tenia reconegut un grau III nivell 1 de dependència i que li corresponia una prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar i suport al cuidador no professional de 354,43 euros al mes, amb efectes des del 16 de maig de 2008.

Tot i això, l'1 de març de 2013 es va iniciar un procediment de revisió d'ofici de la situació de dependència del seu fill, i li va ser reconegut un grau II, amb efectes des de l'1 de març de 2013, i la prestació es va rebaixar a 268,79 euros al mes. El 22 de novembre de 2013, es va notificar a l'infant que havia cobrat imports indeguts, i se li reclamava un deute de 342,62 euros.

Contingut

Pel que fa als efectes de la resolució de reconeixement del nou grau de dependència al fill de la promotora i de la corresponent resolució d'establiment del PIA, en tot cas s'ha d'aplicar la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, que estableix que el dret a l'accés a les prestacions derivades del reconeixement de la situació de dependència es generarà des de la data de reconeixement de les prestacions o, si escau, des del transcurs del termini de sis mesos des de la presentació de la sol·licitud sense haver-se dictat i notificat resolució expressa de reconeixement de la prestació.

Si aquesta disposició preveu modificar els efectes del reconeixement del dret derivat de la situació de dependència, que en l'anterior redacció de la Llei era el moment de la sol·licitud, tot fixant un termini màxim de sis mesos, s'ha d'entendre que, d'una banda, el termini màxim en què l'Administració pot emetre una resolució que reconeix el dret a serveis i prestacions derivats de la situació de dependència és de sis mesos; i de l'altra, la persona interessada no té reconegut el dret a la prestació o al servei derivat del reconeixement de la seva dependència fins al moment que es dicta resolució que el determini, però no el pot perjudicar que l'Administració s'excedeixi en aquest termini màxim.

En aquest cas, es determinen els efectes de la nova resolució que redueix el grau de dependència del menor a partir de la data en què l'Administració incoa el procediment de revisió d'ofici. No s'estableixen efectes des de la data de resolució d'establiment del PIA amb reconeixement de la nova prestació, la qual cosa entra en contradicció amb el que estableix la Llei 39/2006.

D'acord amb aquestes consideracions, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que determini els efectes de la resolució per la qual s'estableix el PIA i es reconeix la prestació econòmica per cures a l'entorn familiar a favor del fill de la promotora d'acord amb el nou grau de dependència a partir de la mateixa data de la resolució, per analogia al que estableix la Llei 39/2006. I, en conseqüència, que anul·li la sol·licitud per ingressos indeguts feta a la família d'aquest infant d'acord amb els nous efectes de la resolució i que regularitzi la situació actual.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/03/2014 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/04/2014 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/05/2014 Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/10/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
01/12/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
03/08/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
28/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Irregularitat
30/11/2015 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat