Resolució
Q-00978/2012 Disconformitat amb les retribucions aprovades pels càrrecs electes del municipi de Tossa de Mar

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Participació ciutadana, política i règim electoral
Data d'inici 15/02/2012
Data de l'últim moviment 25/07/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Tossa de Mar Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, en representació d'una formació política de Tossa de Mar, manifesta la seva disconformitat amb les retribucions aprovades pels càrrecs electes del municipi, concretament pel que fa al càrrec d'alcalde

Contingut

En l'informe de l'Ajuntament s'assenyala que la remuneració mensual del càrrec de l'alcalde va ser aprovada pel Ple de l'Ajuntament i que l'augment al·legat respon al fet que l'anterior president del consistori rebia indemnitzacions per la seva dedicació parcial al càrrec, mentre que en aquesta legislatura s'ha optat per la dedicació completa del president de la corporació amb una remuneració mensual fixa.

El règim que regula les retribucions dels membres del consistori és el que està fixat a l'article 166.1 del Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, d'acord amb el qual ?els membres de les corporacions locals han de percebre retribucions per l'exercici de llurs càrrecs quan ho fan en règim de dedicació exclusiva o parcial, i han d'ésser donats d'alta en el règim general de la Seguretat Social; les corporacions n'han d'assumir el pagament de les quotes empresarials.? Aquesta norma concorda amb el que estableixen els articles 75.1 i 75.5 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i els articles 13.1, 13.3 i 13.4 del Reglament d'organització, funcionament i règim jurídic de les entitats locals (en endavant ROF), aprovat pel Decret 2568/1986, de 28 de novembre.

Concretament, el ROF estableix que tenen dret a percebre retribucions i a ser donats d'alta en el Règim General de la Seguretat Social els membres de les corporacions locals que desenvolupin les seves responsabilitats corporatives en règim de dedicació exclusiva. La normativa referida, però, no estableix cap tipus de limitació en la quantia de les retribucions. 

D'acord amb aquesta regulació, cal entendre que, atès que el Ple municipal és competent per decidir sobre aquesta matèria i ho ha fet d'acord amb la normativa esmentada, la decisió sobre la remuneració del president de la corporació és conforme a dret. Ara bé, l'Ajuntament no ha comunicat si ha donat resposta a la persona interessada sobre aquest assumpte. Per tant, el Síndic demana al consistori que, si encara no ho ha fet, doni resposta a la petició que va presentar el promotor de la queixa el 20 d'octubre de 2011 pel que fa a la retribució del president del consistori.

Tramitació

Data Administració Tràmit

30/05/2012 Ajuntament de Tossa de Mar Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/01/2013 Ajuntament de Tossa de Mar Resolució
06/02/2013 Ajuntament de Tossa de Mar Resolució
25/07/2013 Ajuntament de Tossa de Mar Seguiment finalitzat