Resolució
AO-00988/2010 Actuació d'ofici sobre l'impacte fiscal de la renda bàsica d'emancipació sobre l'impost de la renda sobre les persones físiques.

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs estatals
Data d'inici 02/03/2010
Data de l'últim moviment 20/01/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Territori i Sostenibilitat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Arran del gran nombre de queixes rebudes amb relació a la gestió i al pagament de la renda bàsica d'emancipació (en endavant RBE) dels joves, el Síndic va iniciar una actuació d'ofici (A/O 02166/09), actualment en tramitació, en el marc de la qual el Síndic es va adreçar al Departament de Medi Ambient i Habitatge (en endavant DMAH) i a la institució del Defensor del Poble.

El Defensor del Poble no només ha donat resposta a la petició d'informació que se li va efectuar, sinó que, a més a més, ha traslladat l'actuació d'ofici que des d'aquella institució també s'ha iniciat amb relació a la manca d'informació que reben els joves perceptors de la RBE amb relació a les conseqüències o obligacions fiscals que es deriven de la percepció d'aquest ajut.

Atès que en altres ocasions s'ha observat com la manca d'informació als perceptors d'ajuts i subvencions els ha comportat la gènesi de problemes amb les diferents agències tributàries, per manca de declaració d'aquells ingressos, es proposa obrir una actuació d'ofici per analitzar l'abast de les informacions subministrades, des dels departaments implicats, als perceptors de la renda bàsica d'emancipació, en referència a l'impacte fiscal dels ajuts esmentats sobre l'impost de la renda sobre les persones físiques (en endavant IRPF).

Contingut

El Síndic indica al DMAH que, en el cas concret de la RBE, a causa de la manca d'informació sobre el règim tributari d'aquesta percepció, molt joves s'han trobat que la deixaven de rebre, en principi sense motiu aparent, o bé que la hisenda estatal els comunicava que estaven obligats a efectuar la declaració de renda, quan d'acord amb els seus ingressos per rendes del treball no estaven obligats a presentar-la. 

Per tant, aquesta institució recorda que la RBE, en tractar-se d'una subvenció pública, té la consideració, a efectes fiscals, d'un increment patrimonial, que tributa en renda dins de la base imposable general.

D'acord amb la legislació de l'IRPF, els contribuents que només tenen un únic pagador i cobren menys de 22.000 euros no estan obligats a presentar declaració anual de renda, si bé aquesta norma queda sense efecte en el cas que rebin qualsevol ajut de l'Administració, com és aquest cas. Les que únicament queden exemptes de declarar són les persones subvencionades que cobren menys de 9.000 euros.

En el Reial decret 1472/2007, de 2 de novembre, que regula la RBE dels joves, modificat pel Reial decret 366/2009, de 20 de març, no s'esmenta de forma expressa aquesta obligació fiscal. Tanmateix sí que s'estableix l'obligació d'estar al corrent de les obligacions fiscals. Concretament, l'incompliment de la lletra d), de l'apartat 3, de l'article tercer del Reial decret 1472/2007, de 2 de novembre, és el que ha motivat que els beneficiaris que no van fer la declaració de l'IRPF en l'exercici del 2008, hagin deixat de percebre aquest ajut.

En aquest punt, el Síndic es planteja quins són els drets que sobre la informació fiscal tenen els perceptors d'aquesta subvenció, que no estan expressament regulats en el Reial decret i que en vista del desenvolupament dels fets tampoc no han facilitat les respectives administracions que intervenen en la gestió d'aquesta subvenció. 

En aquest sentit, l'article 35 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, disposa que els ciutadans, en les seves relacions amb les administracions públiques, tenen, entre altres, el dret "a obtenir informació i orientació respecte els requisits jurídics o tècnics que les disposicions vigents imposin".

I amb caràcter més específic, la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, disposa en l'article 34 que l'obligat tributari té dret a "ser informat i assistit per l'Administració tributària, en relació amb l'exercici dels seus drets i els compliment de les seves obligacions tributàries".

Vinculant els preceptes citats, s'arriba a la conclusió que l'administració que resulti ser la competent en cada fase del procediment establert, respecte al reconeixement i al pagament de la RBE, està obligada a vetllar perquè els joves disposin de la més amplia informació, de manera que els permeti, a més d'exercir el seu dret a percebre la renda esmentada, en cas que reuneixen els requisits, el compliment de les obligacions fiscals o de qualsevol altra mena que assumeixen en obtenir aquests ajut públic, compliment que cal tenir en compte que, a més a més, els habilita per continuar percebent-la.

En aquest mateix sentit, cal fer esment que de l'incompliment de les obligacions fiscals que provenen de l'obtenció d'una subvenció se'n deriva la comissió d'una infracció administrativa, que podria finalitzar en una sanció. 

En definitiva, no hi ha cap dubte que cal que l'Administració informi els perceptors d'aquests ajuts sobre les obligacions fiscals que contrauen.

Per tot això, el Síndic suggereix incorporar la informació relacionada amb les obligacions fiscals que es deriven d'aquestes ajudes de cara a la declaració anual de la renda per als perceptors de la RBE en diferents suports (telèfons d'informació, pàgines web, impresos de sol·licitud, fulls informatius), per tal d'evitar perjudicis, com de fet ja ha passat amb un col·lectiu de joves que reben aquest ajut.

Malgrat que no s'ha rebut resposta al suggeriment plantejat, el Síndic indica que, un cop consultada la pàgina web de la Secretaria d'Habitatge, s'ha pogut observar que en la versió imprimible de la informació general sobre la RBE, en la pregunta 6 B, s'indica que "aquesta prestació és una subvenció pública i, per tant, representa un ingrés patrimonial, per la qual cosa els beneficiaris estaran obligats a presentar la declaració de l'IRPF i fer-hi constar les quantitats percebudes. En cas de no fer-ho, poden ser sancionats per haver comès una infracció tributària i deixaran de cobrar la prestació per no trobar-se al corrent de les seves obligacions fiscals", però no consta que aquesta informació es trobi en la pàgina web següent: http://mediambient.gencat.cat/esp/ciutadans/habitatge/Renda_basica_emancipacio.jsp#A, és a dir, en la versió no imprimible de la informació general sobre la RBE. 

A més, no consta que s'hagi introduït aquesta informació fiscal en els impresos de sol·licituds, i es desconeix si es dóna aquesta informació telefònicament o bé a les oficines on es poden presentar aquestes sol·licituds. 

Així mateix, en l'escrit que el Síndic va traslladar al DMAH el 7 d'abril de 2010, indicava que en cas que la informació esmentada no es trobés introduïda en els citats canals d'informació (pàgines web, impresos de sol·licitud, atenció telefònica o presencial), recomanava que en el termini més breu possible s'hi incorporés per tal d'evitar perjudicis al col·lectiu de joves que reben aquest ajut.  

Atès que encara no s'ha rebut el determini adoptat pel DMAH sobre aquesta resolució, el Síndic requereix una resposta sobre aquest assumpte de forma urgent i, en aquest sentit, reitera la recomanació d'incorporar en els diferents suports d'informació sobre la RBE una advertència que informi adequadament les persones interessades de les conseqüències i obligacions fiscals que es deriven de la percepció de la RBE.

Tramitació

Data Administració Tràmit

07/04/2010 Departament de Medi Ambient i Habitatge (20/12/2003 - 26/12/2010) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
29/10/2010 Departament de Medi Ambient i Habitatge (20/12/2003 - 26/12/2010) Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/12/2010 Departament de Medi Ambient i Habitatge (20/12/2003 - 26/12/2010) Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/12/2010 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/01/2011 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària- BOE.302 (18/12/2003)
Reial decret 1472/2007, de 2 de novembre, pel qual es regula la renda bàsica d'emancipació dels joves- BOE.267 (07/11/2007)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)
Real Decreto 366/2009, de 20 de marzo, por el que se modifica el Real Decreto 1472/2007, de 2 de noviembre, por el que se regula la renta básica de emancipación de los jóvenes- BOE.86 (08/04/2009)

Expedients Relacionats

AO-02166/2009