Resolució
Q-01002/2014 Disconformitat amb l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs per la manca d'aplicació de la bonificació del 50% de la quota de l'impost sobre béns immobles en l'adquisició d'uns habitatges de protecció oficial

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 18/02/2014
Data de l'últim moviment 30/05/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Actuació irregular de l'administració - Es soluciona el problema, després de la intervenció del Síndic
Consorci del Barri de la Mina Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El Síndic ha rebut diverses queixes de veïns de Sant Adrià de Besòs que són titulars d'habitatges que van ser qualificats com a habitatges de protecció oficial en data 22 de febrer de 2012.

Exposen que van accedir als seus habitatges per raó de reallotjament, en el marc del pla urbanístic de transformació del barri de la Mina, i que el mes de desembre de 2012 van signar les escriptures de compravenda. La gestió del reallotjament va ser duta a terme pel Consorci del Barri de la Mina.

Tot i això, el mes de juliol de 2013 es van assabentar que tenien dret a l'aplicació d'una bonificació del 50% de la quota de l'impost sobre béns immobles de naturalesa urbana perquè els habitatges estaven considerats de protecció oficial. Per aquest motiu, van adreçar-se a l'Ajuntament de Sant Adrià del Besòs i van sol·licitar, primer de manera verbal i després per mitjà d'instàncies, l'aplicació de la bonificació tributària. Tot i això, no han rebut resposta a les seves sol·licituds.

Contingut

L'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs ha informat que en data 12 de març de 2014 l'Àrea de Governació, Serveis Centrals, Promoció i Educació va dictar resolució en relació amb aquesta qüestió i va acordar ?estimar la petició formulada pel Consorci del Barri de la Mina i pels particulars de l'atorgament del benefici fiscal interessat i, en conseqüència, aplicar la bonificació per a habitatges de protecció oficial establerta a l'article 10.2 de l'Ordenança fiscal núm. 2 de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, als 422 habitatges indicats, i que correspon al 50 per cent de la quota íntegra de l'impost sobre béns immobles, per als exercicis 2014 a 2015?. També ha informat que s'estan duent a terme les diligències oportunes per notificar a les persones interessades l'acord d'atorgament de la bonificació.

Posteriorment, l'Ajuntament ha informat de les mesures compensatòries adoptades per als propietaris adquirents dels habitatges amb protecció oficial que no van gaudir de la bonificació de l'impost sobre béns immobles de l'exercici de 2013 per haver presentat la sol·licitud de forma extemporània.

En vista d'aquesta informació, el Síndic dóna per tancades les seves actuacions en aquest assumpte, amb la confiança que a hores d'ara s'hagin efectuat totes les notificacions a les persones interessades i s'hagi complert d'aquesta manera el deure legal establert en l'article 103 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària, sobre la base del qual l'Administració tributària està obligada a resoldre totes les qüestions que es plantegin en els procediments d'aplicació dels tributs i a notificar la resolució expressa.

A banda d'això, en la reunió mantinguda amb les administracions afectades, es va suggerir al Consorci del Barri de la Mina que incorporés en el seu protocol d'actuació la necessitat de donar als adquirents d'habitatges de protecció oficial la informació relativa al tractament fiscal de l'impost sobre béns immobles, i el Consorci ha adquirit aquest compromís.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/02/2014 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Sol·licitud d'informació a l'Administració
20/02/2014 Consorci del Barri de la Mina Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/04/2014 Consorci del Barri de la Mina Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/05/2014 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/05/2014 Consorci del Barri de la Mina Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/05/2014 Consorci del Barri de la Mina Resolució pendent d'acceptació
26/05/2014 Consorci del Barri de la Mina Resposta a la resolució pendent d'acceptació
28/05/2014 Consorci del Barri de la Mina No irregularitat
29/05/2014 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Altres formes de finalitzar
30/05/2014 Consorci del Barri de la Mina Seguiment finalitzat