Resolució
Q-01013/2010 Disconformitat amb la denegació de la possibilitat de dur a terme un curs selectiu específic per a les funcionàries en pràctiques que estan embarassades o que gaudeixen del permís de maternitat.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 03/03/2010
Data de l'últim moviment 16/06/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, en representació del Sindicat de Treballadors de l'Administració de Justícia (STAJ), exposa la seva disconformitat amb l'exclusió del curs selectiu per a les funcionàries en pràctiques que estan embarassades o que gaudeixen del permís de maternitat. 

Segons el sindicat promotor de la queixa, les bases que regulen les convocatòries d'accés al cos d'auxili judicial preveuen que els funcionaris que no puguin fer el curs per causa de força major el poden fer en l'edició posterior i conservar la puntuació obtinguda en l'oposició o concurs-oposició.

Tanmateix, aquest sindicat considera que aquest supòsit no hauria de ser aplicable a les dones embarassades o que gaudeixen del permís de maternitat, ja que això implicaria una discriminació per raó de sexe contrària a l'ordenament jurídic vigent, ja que resulten afectats els seus drets a l'hora d'incorporar-se al lloc de treball.

En data 15 de febrer de 2010, el sindicat va presentar un escrit al Departament de Justícia sobre aquesta qüestió, però encara no ha estat respost. En aquest escrit, es proposava que no resultessin excloses del curs les funcionàries en pràctiques que es troben en les situacions esmentades o que, de forma subsidiària, puguin fer el curs en línia.

Contingut

A partir del que s'exposa en l'informe tramès pel Departament de Justícia, el Síndic constata que aquest departament considera que la normativa vigent impedeix la realització de cursos selectius específics per a les aspirants que per motius relacionats amb la maternitat no han pogut fer-los en les dates que corresponien al procés selectiu en el qual participen. En aquest sentit, l'informe fa referència tant al Reglament d'ingrés, provisió de llocs de treball i promoció professional del personal funcionari al servei de l'administració de Justícia com a la Llei general de la Seguretat Social.

Tanmateix, i des de la seva funció de protecció i defensa dels drets i les llibertats constitucionals i estatutaris, el Síndic entén que l'ordenament jurídic vigent s'orienta clarament en el sentit contrari, és a dir, en la necessitat que l'Administració faci cursos selectius específics (en la forma que es consideri més adient, presencial, semipresencial o en línia) per a les aspirants que no han pogut fer-los per motius relacionats amb la maternitat. Aquesta situació pot comportar un perjudici a efectes de concursos de trasllat o promoció professional, ja que, per exemple, aquestes persones tindran una puntuació inferior per temps treballat respecte dels seus companys que van poder fer i superar el curs selectiu.

Ja s'ha indicat que el Reglament d'ingrés, provisió de llocs de treball i promoció professional del personal funcionari al servei de l'Administració de justícia permet -per causa de força major- conservar la puntuació obtinguda i que l'aspirant pugui fer el curs en la convocatòria següent. 

No obstant això, aquestes solucions, tot i ser eficaces en altres causes de força major que impedeixen la realització de les pràctiques (com ara malalties o accidents), no són predicables per al cas de la maternitat en virtut de la Llei orgànica 3/2007. 

Així, seria convenient establir altres mesures o fórmules més flexibles que serveixin per a garantir la igualtat efectiva d'oportunitats en l'accés a la funció pública de les funcionàries en pràctiques que es troben de permís per maternitat. 

A tall d'exemple, poden servir com a solucions alternatives la substitució o adaptació de les pràctiques per altres cursos alternatius -ja siguin a distància o presencials- o la presentació de treballs. També es podrien endarrerir les pràctiques o els cursos a un altre moment sense que això comporti la pèrdua dels drets administratius i econòmics inherents a la condició de funcionàries en pràctiques d'aquestes persones, entre altres.

En conseqüència, el Síndic suggereix al Departament de Justícia que, d'acord amb les consideracions exposades, adopti les mesures adients per tal d'oferir la possibilitat que les aspirants que per raons de maternitat no han pogut fer el curs selectiu al seu dia el puguin fer -en el format que es consideri més adient- dins de la convocatòria que han aprovat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

23/03/2010 Departament de Justícia Sol·licitud d'informació a l'Administració
20/08/2010 Departament de Justícia Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/09/2010 Departament de Justícia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/04/2011 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/05/2011 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/06/2011 Departament de Justícia Resolució

Expedients Relacionats

Q-01161/2010