Resolució
Q-01016/2011 Disconformitat amb la denegació de l'acompanyament a un menor durant una extracció de sang

Matèries
Polítiques socials
Salut
Disconformitat amb el tracte rebut pel pacient
Data d'inici 23/02/2011
Data de l'últim moviment 31/12/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la resposta que se li ha tramès des de l'equip d'atenció primària (en endavant EAP) Terrassa Sud en el sentit que com que no hi ha un protocol fora de l'àmbit hospitalari, l'acompanyament al menor durant una tècnica d'infermeria, com ara una extracció de sang, depèn de la valoració de la conveniència que en faci el personal d'infermeria que l'atén.

Exposa que té un fill de quatre anys i considera que té dret a acompanyar-lo quan li fan una extracció de sang. Atès que probablement hauran de fer diverses anàlisis al seu fill, vol estar amb ell durant l'extracció perquè l'infant no es trobi envoltat de desconeguts.

Contingut

El Departament de Salut es remet a la informació que al seu dia va facilitar l'EAP Terrassa G Sud al promotor de la queixa, en el sentit que a falta de protocol, són els professionals sanitaris del centre els que, cas per cas, decideixen sobre la conveniència de l'acompanyament al menor durant una extracció. 

Un cop analitzada tota la informació de què es disposa en aquest cas, el Síndic recorda que el març de 2002 es va publicar la Carta de drets i deures dels ciutadans en relació amb la salut i l'atenció sanitària. Aquesta carta recull, entre d'altres, el dret a l'acompanyament. Concretament, dins de l'apartat que recull els drets relacionats amb la intimitat i la confidencialitat, s'inclou el dret a decidir qui pot estar present durant els actes sanitaris amb la redacció següent: ?Es procurarà facilitar la presència de familiars, o persones vinculades, quan els pacients així ho prefereixin, llevat dels casos en què aquesta presència sigui incompatible o desaconsellable amb la prestació del tractament. En aquest sentit, durant el procés del part s'ha de facilitar l'accés del pare o, si escau, d'un altre familiar designat per la mare, perquè hi siguin presents. Aquestes consideracions són especialment importants en el cas dels menors i de tots aquells que tinguin l'autonomia disminuïda: gent gran, malalts mentals, etc.?

També altres instàncies, com el Comitè de Bioètica de Catalunya, recullen com a dret del menor en l'àmbit de la salut, estar acompanyat dels pares o les persones responsables durant tant de temps com sigui possible.

Aquest dret d'acompanyament, però, no és absolut. Arreu on es recull queda sotmès al criteri del professional, que és qui decideix si en un determinat acte sanitari la presència d'un familiar pot entorpir-lo. En aquest sentit, el Departament de Salut ha informat que els professionals de l'EAP van considerar el cas del fill del promotor abans de prendre la seva decisió. Per tant, el Síndic no constata cap actuació irregular de l'actuació pels professionals de l'EAP Terrassa G Sud.

Tanmateix, arran d'aquesta queixa, el Síndic ha observat que l'EAP Terrassa G Sud ha decidit, com a criteri general aplicable en el seu centre, que els menors d'edat no poden estar acompanyats de cap familiar durant les extraccions de sang.

Atès el que es recull en la Carta de drets i deures esmentada, el Síndic suggereix al Departament de Salut que doni les ordres oportunes perquè l'EAP Terrassa G Sud revisi la seva decisió, de manera que el criteri habitual sigui no autoritzar la presència de familiars només quan hi hagi raons de pes que justifiquin que això és desaconsellable.

Posteriorment, el Departament de Salut ha informat que l'EAP Terrassa G Sud s'ha compromès a revisar els criteris d'acompanyament dels infants per part dels seus familiars en les extraccions de sang. Per tant, el Síndic dóna per acceptat el seu suggeriment i finalitza les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/03/2011 Servei Català de la Salut SCS Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/06/2011 Servei Català de la Salut SCS Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/11/2011 Servei Català de la Salut SCS Reiteració posterior a la primera
09/12/2011 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/02/2012 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
06/09/2012 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/12/2012 Departament de Salut Resolució
31/12/2012 Departament de Salut Seguiment finalitzat