Resolució
Q-01023/2011 Disconformitat amb l'endarreriment en la concreció del procés de designació de vocalies al Consell Català del Taxi

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Participació ciutadana, política i règim electoral
Data d'inici 23/02/2011
Data de l'últim moviment 31/10/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Territori i Sostenibilitat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El Síndic ha rebut una queixa d'un grup de taxistes amb relació a l'endarreriment en la concreció del procés de designació de vocalies al Consell Català del Taxi. 

Segons es desprèn de la informació aportada pel promotor de la queixa, l'Institut Metropolità del Taxi ha traslladat a l'anterior Direcció General de Transport Terrestre la inquietud de diverses organitzacions del sector per la concreció d'aquest procés de designació de vocals, tot destacant la importància de reconèixer la representativitat real de les organitzacions del sector.

Contingut

L'informe de la Direcció General de Transports i Mobilitat amb relació a aquest assumpte destaca les dificultats per assolir un acord sobre la forma de designació definitiva d'aquests vocals del Consell, i també la plena legitimitat de la composició actual del Consell, inclosos els representants de les associacions professionals, designats d'acord amb la disposició addicional del Decret 188/2005, de 13 de setembre, del Consell del Taxi. 

Certament, la designació dels representants de les associacions professionals, efectuada d'acord amb la disposició addicional, apartat 1, del Decret 188/2005 és plenament legítima, malgrat la seva transitorietat. Alhora, el mandat al Ple del Consell per determinar el règim definitiu de designació d'aquestes vocalies, establert a l'apartat 3 de la mateixa disposició, no fixa un termini per complir-lo, de manera que no es pot considerar que la situació actual, contravingui, en sentit estricte, el que estableix la norma esmentada. 

Tot i això, el Síndic destaca que el règim transitori de designació es va establir l'any 2005, i que l'any 2009 el Ple va acordar constituir una subcomissió per establir el règim de designació definitiu, sense que s'hagi concretat encara aquesta proposta, malgrat el temps transcorregut. 

D'altra banda, el Síndic destaca també que, si bé aquesta situació de provisionalitat no resta legitimitat als membres del Ple designats inicialment en representació de les associacions professionals ni operativitat funcional a aquest òrgan col·legiat, quan aquesta situació es perllonga en el temps, sense que es defineixi un règim definitiu de designació i renovació d'aquests membres, pot generar una percepció d'anormalitat que cal evitar. 

Cal tenir en compte també que la mateixa dinàmica del sector i l'evolució en els interessos dels professionals pot comportar que, sense una renovació periòdica dels vocals feta amb criteris de representativitat, la designació que inicialment podia reflectir adequadament els interessos dels professionals deixi de fer-ho amb la mateixa representativitat, amb el pas del temps. 

Per tot això, el Síndic considera que el Departament de Territori i Sostenibilitat ha d'adoptar les mesures necessàries per sotmetre al Ple del Consell del Taxi una proposta de règim definitiu de designació de vocalies en representació de les associacions professionals, en els termes que preveu el Decret 188/2005. 

El Síndic comparteix el criteri que per establir aquest règim de designació cal cercar l'acord amb els mateixos afectats, i és conscient de les dificultats de promoure aquest acord quan el posicionament en aquesta qüestió de les diferents associacions professionals pot ser molt divergent. 

Tanmateix, considera també que l'Administració ha de tenir un paper actiu en la formulació de propostes concretes que garanteixin la representativitat dels vocals i, en darrer terme, si l'acord en el si de la subcomissió no fos possible, li correspon confeccionar una proposta i elevar-la a la decisió majoritària del Ple del Consell. 

En aquest sentit, si el consens al voltant de la proposta és un element que en reforça la legitimitat davant del sector, cal tenir en compte també que la percepció del sistema transitori actual com a legítim es pot veure progressivament afectada pel seu manteniment durant un temps indefinit. 

Posteriorment, el Departament ha tramès una resposta a les consideracions formulades pel Síndic. En vista d'aquesta resposta, el Síndic considera acceptat el seu suggeriment i dóna per finalitzada aquesta actuació.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/04/2011 Direcció General de Transports i Mobilitat Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/06/2011 Direcció General de Transports i Mobilitat Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/07/2011 Direcció General de Transports i Mobilitat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/03/2012 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/05/2012 Departament de Territori i Sostenibilitat Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/07/2012 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/10/2012 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució
31/10/2012 Departament de Territori i Sostenibilitat Seguiment finalitzat