Resolució
Q-01026/2012 Queixa per l'ús d'una sala de la biblioteca municipal de Sant Adrià de Besòs per dur-hi a terme reunions d'un grup de pares d'una escola del municipi

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Patrimoni de l'Administració
Data d'inici 16/02/2012
Data de l'últim moviment 19/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor es queixa amb relació a l'ús d'una sala de la biblioteca municipal de Sant Adrià de Besòs per dur-hi a terme reunions d'un grup de pares d'una escola del municipi.

Segons acredita, va formular una sol·licitud amb aquesta finalitat en data 25 de novembre de 2011, i manifesta que no ha rebut cap resposta escrita, però que mitjançant una trucada de la Regidoria de Cultura li van indicar que l'ús d'aquell equipament municipal estava subjecte al pagament d'una taxa regulada a l'Ordenança fiscal núm. 19 de l'Ajuntament de Sant Adrià del Besòs, llevat que la sol·licitud provingués d'institucions o associacions del municipi.

Contingut

Des d'un punt de vista formal, el Síndic recorda a l'Ajuntament que el dret dels ciutadans a una bona administració inclou, d'acord amb l'article 22 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, el dret a obtenir una resolució expressa i notificada. Cal, per tant, resoldre de forma expressa i escrita la sol·licitud que va formular el promotor de la queixa. 

Pel que fa al fons de la queixa plantejada, el Síndic assenyala que és legítim que l'Ajuntament, en regular l'ús privatiu de les dependències municipals per part dels particulars, determini que aquest ús està subjecte a una contraprestació i que creï una taxa amb aquesta finalitat. 

Ara bé, pel que fa a la regulació d'aquesta taxa, s'observa que l'article 5.5 de l'Ordenança fiscal núm. 19 estableix que l'alcaldia pot atorgar la gratuïtat o una reducció de la taxa ateses les raons socials, benèfiques, culturals o d'interès públic de la utilització i/o de les persones obligades al pagament. 

Per contra, l'article 16 de la Llei d'hisendes locals estableix que el contingut de les ordenances fiscals ha de determinar, entre altres aspectes, les exempcions, reduccions i bonificacions. Així mateix, l'article 24 de la mateixa llei determina que per determinar la quantia de les taxes podran tenir-se en compte criteris genèrics de capacitat econòmica dels subjectes obligats a satisfer-les. 

D'acord amb les previsions legals indicades, el Síndic entén també que l'establiment de bonificacions a la taxa, que és legítima, s'hauria d'establir a la mateixa ordenança, en la mesura que forma part del seu contingut necessari, i haurien de partir de criteris de capacitat econòmica dels subjectes obligats per a la seva determinació. 

Per aquest motiu, el Síndic recomana a l'Ajuntament de Sant Adrià del Besòs que modifiqui l'Ordenança indicada per tal que incorpori les bonificacions en l'import de la taxa que l'òrgan competent per aprovar-la estimi oportunes, dins el marc que delimiten les normes que regulen aquesta figura tributària.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/02/2012 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/03/2012 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/06/2012 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/09/2012 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/10/2012 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Irregularitat
31/07/2013 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
24/02/2014 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
19/10/2015 Ajuntament de Sant Adrià de Besòs Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració