Resolució
Q-01035/2014 Disconformitat amb l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant per la tramitació d'una reclamació de responsabilitat patrimonial

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Responsabilitat patrimonial
Data d'inici 18/02/2014
Data de l'últim moviment 24/10/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la tramitació d'una reclamació de responsabilitat patrimonial per part de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.

Exposa que el dia 12 d'agost de 2013 va presentar una reclamació contra aquest ajuntament arran dels danys que va patir el seu vehicle a causa del mal estat de la calçada d'un carrer de l'Hospitalet de l'Infant. 

En data 4 de novembre de 2013, l'Ajuntament li va notificar la resolució desestimatòria de la reclamació, i el dia 3 de desembre de 2013 el promotor va presentar un recurs en què expressava el seu desacord amb la resolució. Posteriorment, atès que no havia rebut resposta al recurs, en data 2 de gener de 2014 va presentar un nou escrit. Tot i això, encara no ha rebut la resolució del recurs.

Contingut

De la informació tramesa per l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant es desprèn que més que desestimar la reclamació del promotor, en realitat aquesta es va inadmetre, sense tramitar el procediment en la forma reglamentàriament establerta. 

L'article 139 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i, al seu torn, l'article 81 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, determinen que els particulars tenen dret a ser indemnitzats per les administracions públiques corresponents de tota lesió que pateixin en qualsevol dels seus béns i drets, tret dels casos de força major o de danys que els ciutadans tinguin el deure jurídic de suportar d'acord amb la llei, sempre que la lesió sigui conseqüència del funcionament normal o anormal dels serveis públics. 

Els procediments administratius aprovats i fixats per les normes constitueixen la garantia d'una actuació no arbitrària per part dels poders públics. Així, quan un ciutadà formula davant una administració pública una reclamació per danys i perjudicis, és el procediment administratiu que regula el Reial decret 429/1993, de 26 de novembre, el que permet dilucidar si cal fer efectiva o no la responsabilitat patrimonial. 

En conseqüència, el Síndic demana a l'Ajuntament que revoqui la resolució de desestimació de la reclamació de la persona interessada, a l'empara de l'article 105.1 de la Llei 30/1992, i ordeni la tramitació del procediment de responsabilitat patrimonial en la forma reglamentàriament establerta, per tal de poder valorar la concurrència o no dels pressupòsits necessaris per reconèixer o desestimar la responsabilitat de l'Administració i, si escau, el dret a la indemnització del promotor de la queixa.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/03/2014 Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant Sol·licitud d'informació a l'Administració
28/03/2014 Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/05/2014 Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/05/2014 Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/05/2014 Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant Resolució pendent d'acceptació
20/06/2014 Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant Resposta a la resolució pendent d'acceptació
27/06/2014 Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant Irregularitat
10/10/2014 Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
22/10/2014 Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
24/10/2014 Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant Seguiment finalitzat