Resolució
Q-01039/2011 Disconformitat amb la resposta de l'Ajuntament de Barcelona a la queixa per l'idioma emprat en uns senyals de trànsit.

Matèries
Cultura i llengua
Vulneració dels drets dels castellanoparlants
Data d'inici 23/02/2011
Data de l'últim moviment
Administracions afectades

Plantejament

La persona interessada es mostra disconforme amb la resposta que li ha facilitat l'Ajuntament de Barcelona a la seva sol·licitud de modificació d'unes senyals de trànsit del municipi per entendre que no compleixen amb la normativa vigent sobre l'idioma dels senyals de trànsit.

Contingut

En ocasió de la tramitació de queixes d'un sentit similar a la de la persona interessada, el Síndic ha pres contacte amb diferents ajuntaments de Catalunya que defensen la legalitat de l'ús del català en les indicacions escrites dels senyals de trànsit emparant-se en preceptes de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i la pròpia Constitució Espanyola.

Així doncs, la Institució i sens perjudici de l'examen de la legalitat ordinària, ha tractat de resoldre si la ciutadania pot quedar indefensa davant els casos ens què els pictogrames emprats en els senyals de trànsit siguin insuficients per entendre el seu significat i siguin completats amb un text redactat únicament en català.

En tant que el Síndic creu que cal evitar a la ciutadania tot tipus de discriminació i indefensió, ha sol·licitat als ajuntaments concrets objecte de les queixes que en els casos en els quals aquesta situació pogués arribar a produir-se haurien d'adoptar les mesures oportunes per tal que en la informació complementària dels pictogrames s'usi, a més de la llengua pròpia de Catalunya, el castellà.