Resolució
Q-01046/2010 Incidències amb els impostos de béns immobles derivats d'una modificació agrícola a Sant Vicenç dels Horts.

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 04/03/2010
Data de l'últim moviment 30/06/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Fa uns quants anys la persona interessada va comprar un terreny catalogat com a zona agrícola i es va acabar requalificant com a zona urbanitzable. Tot i així, la zona no disposa de serveis ni tampoc s'hi pot construir. Malgrat això, l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts ha incrementat progressivament el tipus impositiu.

Contingut

Tot i la potestat municipal d'elecció del tipus de gravamen entre els percentatges acotats per la Llei de les hisendes locals i la possibilitat de ponderar-lo entre els diversos usos del sòl, cal tenir en consideració que l'impost de béns immobles (en endavant IBI) és un tribut que posa de manifest la capacitat econòmica del contribuent.

Aquesta capacitat econòmica es pot veure limitada quan no es troba materialitzat l'aprofitament urbanístic del sòl del qual és titular el subjecte passiu, sinó que la situació és un aprofitament potencial determinat per les previsions dels instruments de planejament que regulen el règim del sòl, però subjecte a l'execució urbanística prèvia, a fi que les finques adquireixin la condició jurídica de solar i, per tant, hi sigui possible l'edificació. En aquest sentit, la finca objecte de tribut ha estat afectada per les noves determinacions del Pla director urbanístic de les àrees residencials estratègiques del Baix Llobregat i es troba pendent de desenvolupament urbanístic.

Per això, el Síndic demana a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts que, si és pertinent, revisi l'aplicació del tipus de gravamen incrementat del 1,10 per cent i valori l'aplicació d'un tipus de gravamen inferior, a fi que la imposició contributiva de l'IBI sigui més ajustada al principi de capacitat econòmica, tal com estableix l'article 31 de la Constitució.

Tramitació

Data Administració Tràmit

28/04/2010 Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/05/2010 Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/10/2010 Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/11/2010 Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/02/2011 Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/03/2011 Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/06/2011 Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals- BOE.59 (09/03/2004)
Reial decret legislatiu 1/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós del cadastre immobiliari- BOE.58 (08/03/2004)

Expedients Relacionats

Q-04020/2010