Resolució
Q-01051/2012 Disconformitat amb la suspensió d'una prestació de renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 16/02/2012
Data de l'últim moviment 25/07/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la seva prestació de renda mínima d'inserció.

Exposa que el 21 d'octubre de 2011 es va dictar una resolució per la qual se li suspenia la prestació que tenia atorgada. Els motius eren ?trasllat temporal de residència fora de Catalunya?. Tot i això, la persona interessada diu que va marxar al Senegal amb motiu de la malaltia del seu pare. En data 21 de desembre de 2011 va presentar recurs contra aquesta resolució i el passaport i els certificats mèdics.

Contingut

Segons l'informe de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, el 21 d'octubre es va suspendre la prestació de la persona interessada per trasllat temporal de residència fora de Catalunya, i el recurs d'alçada que va presentar està en tràmit de resolució. Finalment, s'exposa s'ha valorat la represa del seu expedient amb efectes des de l'1 de gener de 2012 per import de 234,74 euros mensuals més els complements, a l'espera que la Comissió Interdepartamental de l'RMI adopti la resolució de fi de suspensió corresponent i es pugui procedir a la represa i l'abonament del pagament. 

El Síndic recorda que en la data en què es va suspendre la prestació, el promotor es trobava a Catalunya, com ho prova l'entrevista que va mantenir amb els serveis encarregats de fer la verificació dels requisits per mantenir el dret a la prestació. 

D'altra banda, el viatge va tenir lloc del 15 de gener al 8 de març de 2011, i en aquell moment encara no estaven en vigor les noves condicions establertes per al manteniment de la renda mínima d'inserció -en virtut de la Llei 7/2011, de 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres-, que comporten l'obligació de les persones beneficiàries de romandre de manera permanent a Catalunya. 

Per tant, d'acord amb la normativa vigent en el moment dels fets, no es pot considerar aplicable a aquest cas aquesta obligació i, per tant, el viatge no es pot considerar causa suficient per suspendre la prestació de la renda mínima d'inserció. 

De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que prengui les mesures oportunes per resoldre el recurs d'alçada i anul·lar la suspensió acordada, de manera que es reconegui al promotor el dret a la prestació sense interrupció, incloses les mensualitats corresponents als mesos d'octubre, novembre i desembre de 2011.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/04/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/06/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/08/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/03/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
14/05/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
03/10/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
08/05/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
09/05/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat
25/07/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat