Resolució
Q-01055/2010 Disconformitat amb l'embargament d'un compte corrent per part de l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona en concepte de l'impost de vehicles de tracció mecànica

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 04/03/2010
Data de l'últim moviment 26/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Cubelles Pendent d'acceptació per l'administració
Diputació de Barcelona Pendent de rebre informació de l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'embargament del seu compte per part de l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona en concepte de l'impost de vehicles de tracció mecànica (en endavant IVTM) dels exercicis 2008 i 2009. 

Segons exposa, el 19 de novembre de 2005 li van robar el DNI, fet que va denunciar a la Comissaria de la Policia de Cubelles. Tot i això, algú va fer ús del seu DNI i va fer constar un altre vehicle al seu nom al Registre de Vehicles de la Direcció de General de Trànsit. La promotora va denunciar aquests fets a la Comissaria de la Guàrdia Civil de Vilanova i la Geltrú, la qual cosa es va anotar en el Registre de Vehicles de la Direcció General de Trànsit en data 24 de juliol de 2006. 

Posteriorment, en data 1 de juny de 2007, la persona interessada va presentar un escrit en el registre de l'Ajuntament de Cubelles mitjançant el qual posava de manifest que se li havia notificat la liquidació de l'IVTM de dos vehicles, cap dels quals havia estat adquirit per ella sinó per la persona que havia fet ús del seu DNI per tal d'anotar aquells vehicles en la prefectura provincial de trànsit al seu nom. En conseqüència, l'Ajuntament de Cubelles no li va requerir el pagament de l'IVTM de l'any 2007 d'aquests dos vehicles, però l'Organisme de Gestió Tributària sí que li ha liquidat l'IVTM d'un dels vehicles per als exercicis 2008 i 2009.

Contingut

En l'informe tramès per l'Organisme de Gestió Tributària s'assenyala que el procediment judicial que se seguia davant el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 de Vilanova i la Geltrú arran de la denúncia presentada per la persona interessada es va arxivar provisionalment per resolució de data 5 d'octubre de 2007, atès que la persona a la qual es podia imputar els fets denunciats estava en parador desconegut.

Així mateix, l'Organisme de Gestió Tributària informa que va sol·licitar a la Prefectura Provincial de Trànsit quin tractament dóna a les situacions com aquesta per tal d'evitar que se segueixin meritant els tributs derivats de l'alta en el Registre de Trànsit, però no hi ha constància que des de la Prefectura s'enviés un informe complet sobre aquesta qüestió. Només consta que l'Organisme de Gestió Tributària va ser informat sobre la data en què la Prefectura va remetre documentació al Jutjat d'Instrucció número 3 de Tarragona i a la Comandància de la Guàrdia Civil de Sitges, i també sobre el fet que no constava cap sol·licitud de baixa referent al vehicle de referència. 

Tot i això, el Síndic entén que sí que consta anotat en el registre de la Direcció de General de Trànsit des del dia 24 de juliol de 2006 una manifestació de la persona interessada en què diu que no és titular d'aquest vehicle i que la inscripció del vehicle a nom seu va ser com a conseqüència de la sostracció del seu document nacional d'identitat, tal com havia denunciat. 

D'acord amb l'article 92 i 94 del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals (TRLHL), l'impost sobre vehicles de tracció mecànica grava la titularitat dels vehicles aptes per circular per les vies públiques, i es consideren com a tals els que hagin estat matriculats als registres públics corresponents mentre no hagin causat baixa en aquests registres, i n'és el subjecte passiu la persona a nom de la qual figuri el vehicle en el permís de circulació. 

Així doncs, cal tenir en compte que l'IVTM no és un impost que gravi la mera matriculació o inscripció registral del vehicle, sinó la manifestació de capacitat econòmica que suposa la circulació real o potencial d'un vehicle.

En aquest cas, la persona interessada va manifestar davant la Direcció de General de Trànsit que no era la propietària del vehicle i que les dades que en el registre no concordaven amb la realitat. En aquest sentit, el Síndic entén que la persona interessada ha dut a terme totes les actuacions al seu abast per posar en coneixement de l'Administració les circumstàncies que van donar lloc a l'alta d'un vehicle a nom seu, per evitar possibles perjudicis derivats d'aquella inscripció fraudulenta. Per tant, si la persona interessada no és propietària del vehicle en qüestió, el Síndic entén que no se li ha d'exigir l'impost de vehicles de tracció mecànica d'aquest vehicle. 

D'acord amb això, el Síndic suggereix a l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, en primer lloc, que anul·li els rebuts de l'IVTM dels exercicis 2008 i 2009 (i si escau, els que es van practicar en exercicis posteriors) a nom de la promotora de la queixa corresponents al vehicle denunciat; en segon lloc, que doni de baixa del padró d'aquest impost el vehicle en qüestió a nom de la promotora, si a hores d'ara encara hi consta d'alta; i en tercer lloc, que dugui a terme les actuacions oportunes per retornar a la promotora els ingressos indeguts, si escau.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/05/2010 Organisme de Gestió Tributària Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/03/2011 Organisme de Gestió Tributària Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/05/2011 Organisme de Gestió Tributària Reiteració posterior a la primera
06/09/2011 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/05/2012 Organisme de Gestió Tributària Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/07/2012 Organisme de Gestió Tributària Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/09/2012 Organisme de Gestió Tributària Segona reiteració / Obstaculització
17/10/2012 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/08/2013 Organisme de Gestió Tributària Resolució pendent d'acceptació
09/10/2013 Organisme de Gestió Tributària Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
10/03/2015 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la resolució pendent d'acceptació
27/05/2015 Ajuntament de Cubelles Resolució pendent d'acceptació
27/05/2015 Organisme de Gestió Tributària Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/07/2015 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/07/2015 Ajuntament de Cubelles Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Ajuntament de Cubelles Segona reiteració / No col·laboració