Resolució
Q-01071/2012 Disconformitat amb l'actuació dels Mossos d'Esquadra a l'Hospitalet de Llobregat envers un menor detingut

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Altres
Data d'inici 17/02/2012
Data de l'últim moviment 06/09/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'actuació dels Mossos d'Esquadra a l'Hospitalet de Llobregat envers el seu fill de quinze anys, que va resultar detingut.

Explica que el dia 15 de febrer d'enguany el seu fill sortia d'un edifici abandonat quan va veure dos agents dels Mossos d'Esquadra corrent cap a ell i els seus amics, de manera que es va espantar i va sortir corrent sense atendre l'avís dels agents perquè s'aturés. Quan el noi es va aturar, els agents el van insultar, el van immobilitzar a terra amb un genoll dels agents al coll i el van seguir insultant.

La promotora exposa que tot i que la detenció es va produir a les 19.00 hores, no es va avisar la mare fins a les 22 hores, que el seu fill va ocupar un calabós amb persones adultes i que no van permetre que la mare el veiés fins a la 1 h, que és quan va declarar.

La persona interessada afegeix que després d'això el noi va tornar a ser conduït a un espai amb persones adultes, fins que finalment li van comunicar que la Fiscalia havia desestimat la denúncia i que es podia endur el seu fill sense càrrecs.

Contingut

Vist el contingut de l'informe tramès pel Departament d'Interior, el Síndic fa les consideracions següents:

En primer lloc, en relació amb les circumstàncies de la detenció, el Síndic recorda que l'article 17 de la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors, estableix que ?les autoritats i els funcionaris que intervinguin en la detenció d'un menor l'han de practicar de la manera que menys el perjudiqui?.

D'altra banda, segons la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant, en qualsevol intervenció dels poders públics amb menors ha de prevaldre el seu interès, que en aquest cas, més enllà de la detenció, implica un tracte educatiu que exclou l'insult o la falta de respecte. 

També en aquest sentit, convé recordar que l'article 40 de la Convenció de Nacions Unides sobre els drets de l'infant reconeix el ?dret de l'infant de qui s'al·legui que ha infringit les lleis penals o a qui s'acusi o es declari culpable d'haver infringit aquestes lleis a ser tractat d'una manera que en fomenti el sentit de la dignitat i el valor, i que enforteixi el respecte del nen pels drets Humans i les llibertats fonamentals de tercers (...)?.

Aquestes previsions haurien de ser tingudes en compte en totes les actuacions que la Policia realitza amb menors.

En segon lloc, en relació amb la comunicació a la mare del menor, el Síndic recorda al Departament que l'article 17.1 de la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors, estableix que les autoritats i els funcionaris ?han de notificar immediatament el fet de la detenció i el lloc de la custòdia als representants legals del menor?.

I en tercer lloc, respecte de l'espai de custòdia, el Síndic recorda al Departament d'Interior que la Llei orgànica 5/2000 és taxativa en aquest aspecte i estableix que ?els menors han d'estar custodiats en dependències adequades i separades de les que s'utilitzin per als majors d'edat?.

Per aquest motiu, li suggereix que en compliment d'aquest norma s'habiliti un espai específic de custòdia dels menors, separats de les persones majors d'edat. En aquest sentit, el Síndic entén que la solució adoptada en aquest cas concret és circumstancial i no exclou que en altres ocasions no es pugui assegurar el dret dels menors detinguts a ser custodiats separadament de les persones majors d'edat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/02/2012 Direcció General de la Policia Sol·licitud d'informació a l'Administració
27/03/2012 Departament d'Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/04/2012 Direcció General de la Policia Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/05/2012 Departament d'Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/06/2012 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
31/07/2012 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
06/09/2012 Departament d'Interior Resolució