Resolució
Q-01074/2012 Disconformitat amb la sanció de trànsit imposada a un menor

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 17/02/2012
Data de l'últim moviment 02/10/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Cabrera de Mar Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Diputació de Barcelona Pendent de rebre informació de l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la sanció imposada al seu fill menor d'edat per infracció de l'article 94.2.e) del Reglament general de circulació, consistent a estacionar la seva motocicleta en un passeig o altres zones destinades al pas de vianants. 

Concretament, la promotora està en desacord amb la tipificació de la infracció com a greu, amb l'import corresponent de 200 euros, ja que d'acord amb l'article 94.3 de l'article esmentat aquesta infracció no té la consideració de greu.

D'altra banda, la promotora manifesta que l'Ordenança reguladora del trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària de l'Ajuntament de Cabrera de Mar també recull la infracció imputada, però amb un import considerablement inferior al que ha estat imposat al seu fill.

Contingut

Un cop analitzada la documentació facilitada per l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, el Síndic no aprecia irregularitat en la incoació i posterior tramitació de l'expedient sancionador de referència. 

Tot i això, aquesta institució fa les consideracions següents amb relació a l'Ordenança reguladora del trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària del vostre municipi:

En primer lloc, la infracció de l'article 94.2.3) del Reglament general de circulació que s'imputa al fill de la promotora té el caràcter de greu, per la qual cosa se li va imposar una sanció de 200 euros. Aquest article estableix que les parades o els estacionaments sobre les voreres, passejos i altres zones destinades al pas de vianants té caràcter de greu, de conformitat amb l'article 65.4.b) del Text articulat de la Llei de trànsit (actual article 65.4.d ). 

Per la seva banda, la promotora es remet al nou redactat de l'article 39.2.e) de la Llei 18/2009, de 23 de novembre, per la qual es modifica el text articulat de la Llei de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, el qual estableix literalment que ?queda prohibit estacionar sobre les voreres, passejos i altres zones destinades al pas de vianants. No obstant això, els municipis, a través d'una ordenança municipal, poden regular l'aturada i l'estacionament dels vehicles de dues rodes i ciclomotors de dues rodes sobre les voreres i passejos sempre que no es perjudiqui ni s'entorpeixi el trànsit dels vianants per aquesta (...)?. 

En el cas de l'ordenança reguladora del trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària del municipi de Cabrera de Mar, l'article 22.1.h) determina que queda prohibit estacionar ?en els espais de la calçada destinats a pas de vianants?. 

No obstant això, no hi ha cap article en aquesta ordenança que faci referència a vehicles de dues rodes o ciclomotors. Per tant, s'entén que l'Ajuntament encara no ha regulat la parada i l'estacionament de vehicles de dues rodes o ciclomotors sobre les voreres i passejos, tal com l'habilita a fer la Llei de trànsit. 

Per tant, d'acord amb les previsions del Reglament general de circulació amb relació a l'article 65.4.d del Text articulat de la Llei de trànsit, la infracció que s'imputa al fill de la promotora és correcta.

D'altra banda, en el quadre de sancions de trànsit de l'annex de l'ordenança municipal, no hi ha coincidència exacta entre el contingut de l'article 22.1.h) citat i els diferents fets infractors que es recullen pel que fa a l'estacionament de vehicles. 

Per tant, atès que no existeix en l'actual ordenança de circulació una regulació específica relativa als vehicles de dues rodes i ciclomotors, i tenint en compte que els preceptes de l'ordenança municipal relatius a l'estacionament de vehicles es qualifiquen majoritàriament com a infraccions de caràcter lleu, la qual cosa contravé el que estableix l'article 94.2.3) del Reglament general de circulació amb relació a l'article 65.4.d del Text articulat de la Llei de trànsit, el Síndic recomana a l'Ajuntament de Cabrera de Mar que adapti l'annex del quadre de multes, pel que fa a la qualificació i l'import de les infraccions, al que estableix actualment el text articulat de la Llei de trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària, i els seus reglaments.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/06/2012 Organisme de Gestió Tributària Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/07/2012 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/12/2012 Ajuntament de Cabrera de Mar Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
04/02/2013 Ajuntament de Cabrera de Mar Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/02/2013 Ajuntament de Cabrera de Mar Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
06/03/2013 Ajuntament de Cabrera de Mar Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
18/03/2013 Ajuntament de Cabrera de Mar Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
02/10/2013 Ajuntament de Cabrera de Mar Seguiment finalitzat