Resolució
Q-01084/2012 Disconformitat amb la situació de la secció d'institut de Badalona

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 17/02/2012
Data de l'últim moviment 18/08/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Badalona Actuació no irregular de l'administració
Consell Comarcal del Barcelonès Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la situació de la secció d'institut (en endavant SES) de Badalona. Exposa que és un centre amb dificultats d'escolarització (elevada matrícula d'alumnat amb necessitats educatives especials, etc.). En part, diu, aquesta composició social està molt relacionada amb el tipus d'oferta que s'hi ofereix, només de secundària obligatòria. Lamenta que el centre no ofereixi ensenyaments postobligatoris que serveixin per revalorar-lo, atraure alumnat amb més expectatives educatives i donar millor resposta a les necessitats educatives de l'alumnat que actualment hi cursa estudis. 

També afegeix que el centre té unes instal·lacions transitòries amb deficiències notables i amb importants necessitats de manteniment.

Alhora, lamenta que les mesures d'austeritat aplicades pel Departament d'Ensenyament hagin suposat la reducció de mitja dotació de professorat i del 23,4% del pressupost del centre, i mostra incertesa per la continuïtat de les 40 hores de vetllador de què actualment disposa el centre.

Finalment, lamenta la necessitat no coberta d'una dotació de tècnic en integració social que ajudi a atendre l'alumnat amb necessitats educatives específiques del centre i la seva situació socioeconòmica precària.

Contingut

En vista del que s'exposa en l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament, el Síndic fa les consideracions següents:

1. Pel que fa a la provisió d'oferta, el Departament d'Ensenyament exposa que la no provisió d'ensenyaments secundaris postobligatoris al centre no suposa cap desavantatge per als alumnes de la SES de Badalona perquè aquests estan adscrits a l'institut Enric Borràs, situat al mateix barri, molt proper físicament, i perquè aquests dos centres de secundària mantenen una coordinació adequada per garantir el seguiment de la trajectòria acadèmica dels alumnes que passen de la secció a l'institut.

Sobre aquest assumpte, en el marc d'altres expedients de queixa, el Síndic ja ha comprovat que les SES de municipis amb altres centres amb oferta d'educació secundària i on la planificació d'una SES respon més a un dèficit d'oferta que a un dèficit d'accessibilitat geogràfica dels instituts ja existents tendeixen a tenir una demanda més feble, en part, per l'absència d'oferta de secundària postobligatòria, que els fa menys atractius per a l'alumnat amb més expectatives educatives, atès que l'obliga a un nou canvi de centre per prosseguir els estudis. 

Per conèixer si aquesta circumstància es produeix en el cas que ens ocupa, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que l'informi sobre les places ofertes i les sol·licituds rebudes en el procés d'admissió corresponent al curs 2012/2013 per part de l'institut Enric Borràs i la SES de Badalona, i sobre l'alumnat total, alumnat estranger i alumnat amb necessitats educatives específiques matriculats el curs 2011/2012 a l'institut Enric Borràs i a la SES de Badalona.

Tot i això, en cas que el tipus d'oferta que ofereixi la SES de Badalona afecti el nivell de demanda del centre o la concentració d'alumnat amb necessitats educatives específiques, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que estudiï mesures per revalorar el centre, a fi de consolidar la seva oferta educativa i de fer-la atractiva per a l'alumnat i les famílies de l'entorn. 

2. Pel que fa a les instal·lacions, el Departament d'Ensenyament recorda que aquest centre ocupa un espai de l'escola Alexandre Galí, de titularitat municipal, i que per tant és l'Ajuntament de Badalona l'administració responsable de fer la valoració dels possibles dèficits infraestructurals i d'efectuar la previsió d'actuacions estructurals.

Tot i això, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que precisi si hi ha planificada la construcció d'un nou equipament per al centre i amb quina previsió treballa. 

3. Pel que fa a la provisió de vetllador, el Departament d'Ensenyament exposa que, sempre que les necessitats dels alumnes es mantinguin, s'intenta continuar amb el mateix nombre d'hores. 

4. Pel que fa a l'impacte de les mesures d'austeritat sobre el projecte educatiu del centre, el Departament d'Ensenyament exposa que la reducció de la partida pressupostària no afecta la continuïtat dels projectes ni la dotació de materials escolars, sempre que aquests siguin imprescindibles per a l'escolarització i/o la seguretat de l'alumnat.

En aquest sentit, anteriorment el Síndic ja havia recordat al Departament d'Ensenyament el deure que la dotació de recursos humans i materials garantís el dret a l'educació en condicions de qualitat, i demanava que les restriccions pressupostàries no tinguessin efectes sobre la qualitat de la prestació del Servei d'Educació de Catalunya. 

Així mateix, i a fi de garantir el dret a l'educació en qualitat i en igualtat d'oportunitats, el Síndic demanava al Departament d'Ensenyament que tingués una cura especial en la provisió de recursos als centres amb una composició social menys afavorida i amb més concentració de necessitats educatives específiques, on l'exercici del dret a l'educació en igualtat d'oportunitats està menys garantit.

Davant d'aquest fet, el Síndic reitera al Departament d'Ensenyament aquestes consideracions i li demana que supervisi de manera més específica quins efectes han tingut les mesures d'austeritat aplicades els anys 2011 i 2012 en l'acció educativa adreçada a l'alumnat, i que especifiqui si ha garantit, com a centre amb una elevada concentració d'alumnat amb necessitats educatives específiques, una major protecció i preservació de les seves condicions de provisió educativa.

4. Finalment, pel que fa a la necessitat no coberta d'una dotació de tècnic en integració social, el Departament d'Ensenyament exposa que, atesa la situació de contenció de la despesa existent, no està previst que es produeixin increments en les dotacions del centre.

En aquest sentit, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament conèixer si aquesta figura professional existeix en altres centres educatius, i en quins casos i en quines condicions.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/02/2012 Direcció General de Centres Públics Sol·licitud d'informació a l'Administració
04/05/2012 Direcció General de Centres Públics Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/05/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/07/2012 Ajuntament de Badalona Sol·licitud d'informació a l'Administració
20/07/2012 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/11/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/01/2013 Ajuntament de Badalona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/01/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/03/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/06/2013 Ajuntament de Badalona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/06/2013 Ajuntament de Badalona No vulneració
02/10/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
13/12/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
28/01/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
08/04/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
02/07/2014 Consell Comarcal del Barcelonès Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/07/2014 Departament d'Ensenyament Irregularitat
04/07/2014 Direcció General de Centres Públics Irregularitat
11/08/2014 Consell Comarcal del Barcelonès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/08/2014 Consell Comarcal del Barcelonès No irregularitat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació - DOGC.5422 (16/07/2009)

Expedients Relacionats

Q-03042/2011