Resolució
Q-01093/2011 Disconformitat amb la resposta rebuda de l'Ajuntament de Barcelona en relació amb una reclamació per l'exclusivitat del català en algunes de les senyalitzacions viàries d'aquest municipi.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Drets de les famílies. Subvencions i ajuts
Data d'inici 25/02/2011
Data de l'últim moviment 11/01/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la resposta que li ha tramès l'Ajuntament de Barcelona, al qual va manifestar la seva voluntat que es modifiquessin els senyals de trànsit des de la cantonada de Rambla Catalunya amb València fins a la cantonada d'Aragó amb Rambla Catalunya per no complir la normativa sobre l'idioma dels senyals.

Contingut

Recentment, i amb ocasió de la tramitació d'altres queixes de contingut similar a la del promotor, el Síndic s'ha posat en contacte amb diferents ajuntaments de la comunitat autònoma de Catalunya, i per descomptat també amb el de Barcelona, titulars de les vies en què es localitzaven els senyals, que defensen la legalitat de l'ús d'aquest idioma en les indicacions escrites dels senyals de trànsit emparant-se en diferents preceptes de l'Estatut d'autonomia de Catalunya i de la mateixa Constitució espanyola. 

Sens perjudici de la qüestió relativa a l'examen de la legalitat ordinària, que el Síndic ha traslladat als ajuntaments esmentats, aquesta institució ha volgut fer una anàlisi amb la finalitat d'esbrinar si l'ús únicament del català en la informació complementària dels senyals de trànsit pot donar lloc a discriminació per raó de llengua entre els ciutadans i indefensió de les persones que desconeguin el contingut que el senyal vol transmetre, de manera que es vulneri el principi d'igualtat constitucionalment establert. 

En definitiva, s'ha tractat de resoldre si la ciutadania pot quedar indefensa en els casos en què els pictogrames utilitzats en els senyals de trànsit siguin insuficients per entendre'n el significat i siguin completats amb un panell de text redactat únicament en llengua catalana. 

Atès que el Síndic considera que cal evitar a la ciutadania tot tipus de discriminació i indefensió, ha demanat als ajuntaments objecte de les queixes i també al de Barcelona que en els casos en què aquesta situació pugui arribar a produir-se adoptin les mesures oportunes perquè en la informació complementària dels pictogrames s'utilitzi, a banda de la llengua pròpia de Catalunya, el castellà.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/03/2011 Secretaria de Família Sol·licitud d'informació a l'Administració
28/04/2011 Secretaria de Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/05/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/01/2012 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/01/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució

Expedients Relacionats

Q-03734/2015