Resolució
Q-01132/2011 Disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres a diverses instàncies presentades per un grup municipal

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Participació ciutadana, política i règim electoral
Data d'inici 01/03/2011
Data de l'últim moviment 13/02/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, regidor de l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres, manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta del consistori a tres instàncies presentades pel seu grup entre els mesos de desembre de 2009 i setembre de 2010. Es queixa també de la manca d'accés a la informació i de la impossibilitat d'obtenir còpies de documentació pública municipal necessària per a l'exercici de les seves funcions.

Assenyala, igualment, que s'ha vist obligat a presentar les seves sol·licituds per escrit atès que en diverses ocasions s'ha adreçat personalment a l'interventor per demanar informació i sempre ha obtingut una resposta negativa amb l'argument que no es pot lliurar cap informació sense autorització expressa de l'alcalde.

En relació amb aquest punt, el promotor assenyala que en la sessió del Ple del mes de gener de 2011 l'alcalde va manifestar que no hi havia cap restricció per donar la informació que demanessin els regidors en relació amb les despeses. Per això, l'endemà es va adreçar de nou a l'interventor per demanar-li informació sobre despeses del consistori però novament va rebre com a resposta que calia una autorització expressa de l'alcalde.

Finalment, el promotor assenyala que no hi ha un tractament igualitari per part de l'Ajuntament respecte dels diferents grups municipals de l'oposició, atès que, segons explica, hi ha altres regidors als quals es remet periòdicament la informació sobre les despeses de la Junta de Govern sense cap mena de restricció.

Contingut

L'informe de l'Ajuntament exposa que el promotor te accés lliure als serveis municipals per disposar d'informació o consultar la documentació que consideri necessària per al desenvolupament de les seves funcions, sense cap mena de restricció. S'assenyala, a més, que aquest és el mateix tractament que es dispensa a tots els membres de la corporació. Amb tot, a la resposta no es feia esment a la tramitació de les tres instàncies concretes a què feia referència el promotor al seu escrit de queixa.

Malgrat les diverses reiteracions del Síndic, l'Ajuntament no ha tramès cap resposta en relació amb aquesta qüestió. Tot i això, el promotor de la queixa ha comentat que els últims mesos ha percebut un canvi en l'actitud de l'Administració municipal vers les seves peticions, i darrerament ha rebut resposta (encara que negativa) a bona part de les sol·licituds que ha presentat. Això no obstant, encara hi ha alguns assumptes respecte dels quals no ha obtingut resposta. 

Vista aquesta informació, el Síndic recorda a l'Ajuntament que el dret de participació en els afers públics està recollit a l'article 23.1 de la Constitució espanyola, en la secció primera del capítol segon, dedicada als drets fonamentals i les llibertats públiques. 

Per la seva banda, el dret d'accés a la informació es configura com un element essencial per garantir l'exercici del dret a la participació. De fet, no hi pot haver un exercici adequat del dret de participació sense un accés adequat i eficaç a la informació dels afers municipals, de manera que es tracta de dos drets que formen un conjunt indissociable. En conseqüència, desatendre les demanades d'accés a la informació pot comportar buidar de contingut el dret de participació en els afers públics.

Quant al dret d'accés a la informació per part dels càrrec electes, el Síndic recorda que d'acord amb la regulació que s'estableix a l'article 164 del Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, aprovat per Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, el dret d'informació dels membres de les corporacions locals preveu dos règims diferents d'accés a la informació municipal: un accés directe i un d'indirecte, que implica la sol·licitud prèvia i expressa de la informació necessària al president de la corporació o de les diferents comissions. En relació amb aquest segon cas es fixen taxativament les causes de denegació de la informació i s'estableix, a més a més, que opera el silenci administratiu positiu si no es dicta resolució denegatòria en el termini de quatre dies a comptar de la data de presentació de la sol·licitud d'informació.

Ara bé, tot i que la sol·licitud s'entén acceptada per silenci positiu si en el termini de quatre dies no es dicta resolució denegatòria, es poden presentar situacions d'impossibilitat material d'accés a la informació si l'Administració persisteix en no oferir-la o si la resposta es produeix però deixant passar un termini de temps del tot desproporcionat i no justificat des de la data de la petició.

Així, la manca de resposta o el retard injustificat de resposta a les demandes d'accés a la informació presentades per un grup municipal sobre assumptes d'interès municipal no es correspon amb les previsions normatives transcrites, ni amb el deure de l'Administració municipal de facilitar la tasca de control de l'acció de govern, expressió del dret de participació en els afers públics dels ciutadans i dels càrrec electes, reconegut a l'article 23.1 de la Constitució espanyola i a l'article 29 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya.

Atès tot això, el Síndic recorda a l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres la necessitat de complir la previsió legal continguda a l'article 164 del Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya i d'adoptar les mesures que consideri adients per garantir l'exercici del dret a la participació a tos els càrrecs electes de l'Administració municipal i per evitar que es tornin a repetir situacions com la que va donar lloca l'obertura d'aquest expedient.

Concretament, el Síndic insta l'Ajuntament a donar resposta, com més aviat millor, a les tres instàncies presentades pel promotor a què s'ha fet referència reiteradament.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/04/2011 Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/06/2011 Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/09/2011 Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres Reiteració posterior a la primera
19/10/2011 Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
01/12/2011 Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/01/2012 Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/07/2012 Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
31/10/2012 Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/11/2012 Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/02/2013 Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres Resolució
13/02/2013 Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres Seguiment finalitzat