Resolució
Q-01133/2014 Disconformitat amb la denegació d'un permís per hospitalització d'un familiar

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 21/02/2014
Data de l'últim moviment 24/10/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, bomber de primera, manifesta la seva disconformitat amb la denegació del permís laboral per hospitalització del seu pare, que va sol·licitar per als dies 4 i 5 d'agost de 2013.

La Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments assenyala que per gaudir d'aquest permís cal acreditar l'ingrés hospitalari, domiciliari o una estada a urgències, en tots els casos amb una durada superior a les vint-i-quatre hores, i se'n pot gaudir dins els deu dies següents a l'ingrés. 

Així doncs, la Direcció General va resoldre estimar la sol·licitud del permís per al dia 4 d'agost i desestimar la del 5 d'agost, tot adduint que en aquesta darrera data, el promotor ja estava fora de termini per gaudir del permís, perquè ja havien passat els deu dies des de l'ingrés.

El 13 de desembre de 2013 el promotor va interposar un recurs de reposició contra la resolució de l'Administració, al qual no ha rebut resposta, per la qual cosa l'entén desestimat per silenci negatiu.

Contingut

El Síndic ja ha intervingut en un cas semblant a aquest, en el marc del qual va trametre les consideracions següents al Departament de Salut: 

1. D'una banda, l'article 48 a) de l'Estatut bàsic de l'empleat públic (en endavant EBEP) recull el permís per mort, accident o malaltia greu de familiar dintre del primer grau de consanguinitat o afinitat. En aquest cas, corresponen tres dies hàbils quan el fet tingui lloc dintre de la mateixa localitat i cinc dies hàbils quan sigui en una localitat diferent. Quan el familiar estigui inclòs dintre del segon grau de consanguinitat o afinitat, el permís és de dos dies hàbils quan el fet tingui lloc dintre de la mateixa localitat i de quatre dies hàbils quan es tracti d'una localitat diferent.

D'altra banda, l'article 19 de la Llei 8/2006, de 5 de juliol, recull el permís per mort, accident, hospitalització o malaltia greu d'un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat. En aquest cas el permís té una durada de dos dies hàbils laborables i és ampliable a quatre dies hàbils quan el fet tingui lloc en un municipi diferent del municipi del lloc de treball. També preveu que, excepcionalment, i per motius degudament justificats, es pugui ampliar el permís fins a sis dies laborables.

La llei catalana, a diferència de l'EBEP, afegeix la referència a l'hospitalització, que suposa que hi ha d'haver un ingrés en un centre hospitalari durant un determinat temps que, posteriorment, comporti una alta del subjecte causant.

En vista del contingut dels preceptes esmentats i tenint en compte el caràcter bàsic de l'article 48 de l'EBEP, el Síndic entén que en cas que es mantingui el permís per hospitalització de la llei catalana caldrà determinar si aquesta hospitalització és conseqüència o no d'un accident o d'una malaltia greu, de manera que en funció de cada cas, els dies de permís seran els fixats a l'EBEP o a la Llei 8/2006.

2. El III Acord general sobre condicions de treball del personal de l'àmbit d'aplicació de la Mesa General de Negociació de l'Administració de la Generalitat de Catalunya estableix a l'article 11.4 que ?els dies de permís que recullen els apartats a) i f) de l'article 96 del Decret legislatiu 1/1997, i concordants en la regulació del personal estatutari, es podran utilitzar dins del termini de 10 dies a partir del succés, a voluntat del personal. El gaudiment d'aquests permisos exclou el de qualsevol altre permís per les mateixes causes?.

Els apartats a) i f) del Decret legislatiu esmentat van quedar derogats a partir de l'entrada en vigor de la Llei 8/2006, de 5 de juliol, esmentada en el punt anterior.

3. La Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments va fixar, el 7 de maig de 2013, els criteris aplicables a l'autorització del gaudiment de determinats permisos en l'àmbit del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya.

Amb relació al gaudiment del permís per hospitalització d'un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat, la Direcció General estableix que cal complir els requisits següents:

- acreditar el fet causant, és a dir, que cal aportar un document de l'hospital que certifiqui que hi ha hagut un ingrés hospitalari amb una pernoctació mínima de vint-i-quatre hores.

- acreditar el primer o segon grau de parentiu, que dóna dret al gaudiment del permís.

Pel que fa a la forma de gaudiment, els criteris assenyalen que el permís és d'una guàrdia de vint-i-quatre hores, tant si l'hospitalització es produeix en la mateixa localitat de destinació com en una altra localitat. 

Quant al termini durant el qual es pot gaudir del permís, s'indica el següent:

- durant el període de l'hospitalització, és a dir, entre la data d'ingrés i la data d'alta hospitalària, o

- fins a deu dies des de la data d'ingrés. Aquest cas està pensat per a aquells supòsits en què el període d'hospitalització ha estat inferior a deu dies però, malgrat l'alta hospitalària, s'acredita de manera fefaent, mitjançant el certificat mèdic corresponent, que el familiar encara no ha estat donat d'alta mèdica.

Per tant, els criteris fixats amplien el període de gaudiment del permís per hospitalització més enllà del límit dels deu dies comptadors des del succés en aquells casos en què s'acrediti que en el moment del gaudiment es manté l'hospitalització del familiar. 

Si això és així, la sol·licitud de permís que va presentar el promotor per a la guàrdia del dia 4 al 5 d'agost hauria d'haver estat estimada íntegrament, en tant que el seu pare va estar ingressat fins al dia 6 d'agost de 2013. 

Per tant, en vista d'aquestes consideracions, el Síndic recorda al Departament d'Interior que té el deure de resoldre expressament el recurs presentat pel promotor, atès que ha transcorregut el termini d'un mes per dictar i notificar la resolució.

També li suggereix que estimi el recurs tenint en compte els criteris fixats per la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, de 7 de maig de 2013.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/03/2014 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació
28/04/2014 Departament d'Interior Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
20/05/2014 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació
04/06/2014 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació
21/07/2014 Departament d'Interior Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
30/07/2014 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació
23/10/2014 Departament d'Interior Irregularitat
24/10/2014 Departament d'Interior Seguiment finalitzat