Resolució
Q-01138/2012 Disconformitat amb la decisió del Departament d'Ensenyament d'integrar l'escola Els Pins de Moja a l'escola El Circell d'Olèrdola

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Organització i planificació del sistema escolar
Data d'inici 22/02/2012
Data de l'últim moviment 10/06/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa exposa que tot i que fa sis anys que l'escola Els Pins de Moja, d'Olèrdola, està en funcionament, encara està en instal·lacions provisionals i no hi ha garanties que s'acabi construint. Segons apunta, el Departament d'Ensenyament ha informat que s'està treballant per fusionar aquesta escola amb l'escola El Circell d'Olèrdola, encara que suposadament no hi ha previsió que les necessitats d'escolarització al municipi decreixin. Si es produeix aquesta fusió, la persona interessada lamenta perdre, entre altres aspectes, un projecte educatiu com el que té l'escola Els Pins de Moja.

Contingut

1. El Departament d'Ensenyament justifica la seva decisió amb les previsions d'evolució demogràfica del municipi que ha elaborat l'Institut d'Estadística de Catalunya per als propers anys i amb el fet que l'escola El Circell i l'escola Rossend Montaner cobreixen les necessitats actuals d'escolarització al municipi. Alhora, el Departament d'Ensenyament admet que la decisió d'integrar a l'escola El Circell una escola que es troba en instal·lacions provisionals, l'existència de la qual, a criteri de l'Administració educativa, no es pot justificar estrictament per raons demogràfiques, està relacionada amb la necessitat de racionalitzar la inversió en centres i en recursos humans en l'actual context de limitacions pressupostàries.

2. Davant d'aquesta situació, sigui quina sigui la raó que ha motivat la integració, convé destacar que la mesura d'integrar els dos centres es fa en el marc del manament del Departament d'Ensenyament de programar l'oferta educativa. Així doncs, aquesta mesura, si bé pot ser discutida legítimament per part de membres de la comunitat escolar dels dos centres afectats, atès que modifica les seves condicions d'escolarització, no suposa ?per se? una vulneració de drets, i s'emmarca dins de les funcions de programació de l'oferta educativa que l'Administració educativa té assignades. 

Aquesta decisió, però, ha d'estar supeditada al compliment d'alguns principis bàsics. Cal garantir un lloc escolar a tots els alumnes del centre en condicions d'equitat i qualitat. 

3. Pel que fa a les garanties d'escolarització de l'alumnat resident a Olèrdola, d'acord amb les dades facilitades per l'Administració educativa les necessitats d'escolarització es concreten en dues línies (50 places). Particularment, el Departament d'Ensenyament preveu que la demanda sigui de 34 infants per al curs 2012/2013 (nascuts l'any 2009), de 39 infants per al curs 2013/2014 (nascuts l'any 2010) i de 35 infants per al curs 2014/2015 (nascuts l'any 2011).

Tot i això, l'Institut d'Estadística de Catalunya estableix que l'any 2011 hi havia 55 infants nascuts l'any 2009, 40 infants nascuts l'any 2010 i 46 infants nascuts l'any 2011, dades sensiblement superiors a les previsions fetes pel Departament d'Ensenyament. Convé valorar, doncs, fins a quin punt aquestes previsions demogràfiques s'acompleixen en realitat.

Des d'aquest punt de vista, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament informació sobre la demanda a P3 en el procés d'admissió d'alumnat per al curs 2012/2013 als diferents centres del municipi i per nuclis de població, i també informació sobre l'alumnat definitivament escolaritzat a aquests centres.

4. Si bé l'ordenament jurídic estableix que les necessitats d'escolarització es valoren territorialment a partir del terme municipal o de la zona d'escolarització, l'exercici del dret a l'educació en igualtat d'oportunitats es garanteix de manera més efectiva per mitjà d'una escolarització de més proximitat, geogràficament més accessible, especialment si la provisió del servei de transport escolar no té caràcter obligatori i gratuït per a l'alumnat escolaritzat dins del seu propi municipi de residència.

Des d'aquest punt de vista, el Síndic demana que el Departament d'Ensenyament valori les necessitats d'escolarització dels nuclis de Moja, Daltmar i Sant Miquel d'Olèrdola, i que en funció d'aquestes necessitats programi l'oferta necessària a l'escola El Circell i, si cal, a l'escola Els Pins de Moja. 

5. Pel que fa a les garanties del dret a l'educació en condicions de qualitat, si bé la integració de centres no afecta necessàriament la qualitat educativa, la decisió adoptada pel Departament d'Ensenyament té alguns riscos que cal tenir en compte pel que fa a les garanties d'un servei educatiu de qualitat. A criteri del Síndic, el risc principal té a veure amb la possible sobreocupació de l'escola resultant de la integració de centres, si deriva en situacions de massificació i de limitació d'espais, i també amb la integració de les instal·lacions de l'escola El Circell i de l'escola Els Pins de Moja en un únic equipament escolar.

En vista d'aquest fet, el Síndic demana que, si se suprimeix l'escola Els Pins de Moja, el Departament d'Ensenyament garanteixi l'adequació dels espais de l'escola El Circell a fi de vetllar pel compliment de l'ordenament jurídic vigent en matèria d'instal·lacions escolars, i a fi de proporcionar unes condicions materials adequades a l'alumnat. En aquest sentit, el Síndic demana conèixer quina previsió d'actuacions d'adequació de les instal·lacions de l'escola El Circell té el Departament d'Ensenyament.

6. Finalment, la decisió del Departament d'Ensenyament d'integrar els dos centres també requereix que l'Administració educativa endegui actuacions específiques per poder desenvolupar aquest procés d'integració preservant els drets de l'alumnat actualment escolaritzat i de les seves famílies, i garantint que el projecte educatiu que en resulti respongui als criteris de qualitat que estableix l'ordenament jurídic vigent.

En aquest context, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que informi les famílies sobre el nou projecte educatiu de centre que resulti de la integració de l'escola El Circell i l'escola Els Pins de Moja; que es respectin en la mesura que sigui possible els trets principals dels projectes educatius originals, i que aquest nou projecte sigui aprovat en el marc del nou consell escolar de centre. 

En el cas que el consell escolar de l'escola El Circell no tingui previst renovar la seva composició després del procés d'integració sofert, a fi d'adequar l'elecció de representants a la nova realitat del centre, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que busqui la manera de garantir la participació de les famílies i de la resta de membres de la comunitat escolar de l'escola Els Pins de Moja sobre la configuració del nou projecte educatiu.

En definitiva, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que la Inspecció educativa vetlli per tal que aquest procés d'integració dels projectes educatius de centre sigui reeixit, i que l'informi del resultat d'aquest procés.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/02/2012 Direcció General de Centres Públics Sol·licitud d'informació a l'Administració
31/05/2012 Direcció General de Centres Públics Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/08/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/09/2012 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/11/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/01/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/03/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/02/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
05/02/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
23/03/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
27/05/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
05/06/2015 Departament d'Ensenyament No irregularitat
08/06/2015 Direcció General de Centres Públics No irregularitat
10/06/2015 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació - DOGC.5422 (16/07/2009)
Real Decreto 132/2010, de 12 de febrero, por el que se establecen los requisitos mínimos de los centros que impartan las enseñanzas del segundo ciclo de la educación infantil, la educación primaria y la educación secundaria- BOE.162 (12/03/2010)