Resolució
AO-01160/2012 Actuació d'ofici per estudiar la situació d'un infant respecte del qual s'havia proposat un canvi de recurs a una família acollidora aliena

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Acolliment familiar i adopcions
Data d'inici 22/02/2012
Data de l'últim moviment 09/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El Síndic ha obert una actuació d'ofici per estudiar la situació d'un infant de nou anys, tutelat per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) i resident al centre residencial d'acció educativa Nostra Senyora del Roser, respecte del qual l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (EAIA) de l'Hospital del Llobregat va proposar l'any 2009 un canvi de recurs a una família acollidora aliena, proposta que es troba pendent d'aplicar més de dos anys després.

Contingut

En l'informe tramès per la DGAIA es fa constar que aquest infant es troba pendent d'assignació de família aliena per part de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (en endavant ICAA), però que a causa de la discapacitat que pateix no s'ha pogut trobar cap família que s'adeqüi al seu perfil i pugui cobrir les seves necessitats.

El Síndic no ha rebut l'informe que ha demanat a l'ICAA, que va sol·licitar en data 5 de març de 2012, i per tant no pot saber quines gestions ni quins esforços s'han dut a terme per fer possible l'acolliment d'aquest infant. 

Però atès que la proposta d'acolliment es va fer quan tenia set anys i ara en té nou, tot i que es comprèn que l'acolliment d'un infant amb discapacitat presenta moltes més dificultats a l'hora de trobar una família que l'aculli, el Síndic entén que el Departament de Benestar Social i Família hauria de dur a terme les actuacions necessàries per consolidar el recurs de l'acolliment a Catalunya.

El Síndic fa aquesta consideració perquè han passat divuit anys des que el Departament va iniciar una actuació per implantar l'acolliment familiar; perquè en aquell moment es va preveure un període de vint anys perquè aquest recurs estigués plenament implantat; perquè hi ha un important nombre d'infants i d'adolescents tutelats per l'Administració amb proposta d'acolliment en família aliena que han arribat a la majoria d'edat sense poder gaudir del recurs que s'havia valorat com el millor per al seu desenvolupament; i perquè en aquests moments aquesta situació és encara vigent i afecta un bon nombre d'infants.

Per tot això, i atès el dret d'aquest infant a gaudir d'una família en compliment de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant i de la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família:

1. Que insti la institució col·laboradora per a la integració familiar (en endavant ICIF) Institut de Reinserció Social a buscar activament una família acollidora aliena per a aquest infant. 

2. Que demani la col·laboració de les altres ICIF en la cerca d'una família per a aquest infant.

3. Que l'ICAA supervisi la cerca d'aquesta família per part de les ICIF, i que asseguri que s'han fet tots els esforços necessaris per trobar-la.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/03/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/04/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/04/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/06/2012 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
06/07/2012 Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/09/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/10/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/12/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució
20/12/2012 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
16/10/2013 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
26/11/2013 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
04/12/2013 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
01/10/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
05/12/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
22/09/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
09/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració