Resolució
Q-01162/2013 Disconformitat amb l'actuació del Centre de Serveis Socials de la Sagrada Família en relació amb una situació de presumptes maltractaments a un infant

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes en les relacions familiars
Data d'inici 19/02/2013
Data de l'últim moviment 31/12/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'actuació del Centre de Serveis Socials de la Sagrada Família en relació amb la situació del seu fill, del qual té atribuïda per sentència judicial la guarda i custòdia. 

L'agost de 2010, es va adreçar al Centre de Serveis Socials de la Sagrada Família davant la sospita d'una agressió a l'infant per part de la seva mare. Segons exposa, quan va comunicar al treballador social el nom i els cognoms de la mare del menor, el tracte cap a ell va canviar i la tramitació de l'expedient del seu fill va ser diferent, ja que no es van tenir en consideració les seves manifestacions ni els documents que aportava. 

Explica que els serveis socials no el van citar per a cap entrevista i, tot i que en diverses ocasions li van donar dia i hora de visita, al final sempre l'hi anul·laven. Sembla que amb posterioritat li van indicar que, a causa d'un error, les visites s'havien programat a nom del seu fill. Finalment, l'entrevista va tenir lloc dos anys després.

Contingut

D'acord amb la informació de què es disposa, amb l'objectiu que una presumpte situació de maltractament o desatenció infantil mai quedi sense estudiar en profunditat, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Barcelona:

1. Que es revisi la intervenció duta a terme pels serveis socials davant les informacions de la família paterna sobre l'atenció inadequada i els presumptes maltractaments a aquest infant per part de la seva mare.

2. Que es consideri la conveniència d'emetre instruccions sobre la intervenció des dels serveis socials en casos de presumptes maltractaments d'infants fills de progenitors en separació contenciosa, amb el doble objectiu de garantir la protecció dels infants afectats, tot mantenint la necessària neutralitat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/03/2013 Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/05/2013 Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/07/2013 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/07/2013 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
10/09/2013 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
22/10/2013 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
24/10/2013 Ajuntament de Barcelona Irregularitat
24/10/2013 Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports Irregularitat
31/12/2013 Ajuntament de Barcelona Seguiment finalitzat