Resolució
Q-01167/2013 Cobrament de quotes periòdiques addicionals a una fundació tutelar per part de les entitats que presten serveis socials a persones amb discapacitat

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 19/02/2013
Data de l'últim moviment 03/06/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - Es soluciona el problema, després de la intervenció del Síndic

Plantejament

Una fundació es queixa del cobrament de quotes addicionals per part de les entitats que presten serveis socials a persones amb discapacitat.

Contingut

Un cop estudiada tota la documentació, el Síndic constata que a hores d'ara persisteixen tres entitats gestores de serveis adreçats a persones amb discapacitats tutelades per la fundació que li cobren quotes mensuals o trimestrals pels serveis que presten als tutelats fora del que s'estableix com a serveis bàsics. 

L'entitat promotora manifesta que el pagament d'aquestes quotes els ha estat imposat per les entitats gestores dels serveis referits, sense donar-los l'opció de decidir. 

D'acord amb la normativa vigent, són serveis bàsics l'allotjament, l'acolliment i convivència, la manutenció, l'atenció o cura personal, el suport a la salut i seguretat personal de la llar, el foment dels hàbits d'autonomia personal, la convivència i el foment de les relacions interpersonals i socials, el foment de l'oci i del lleure, i l'assessorament i la supervisió.

Com a serveis opcionals hi ha tots els que no estiguin inclosos en la enumeració anterior i aquells a què la persona amb discapacitat pugui optar si vol que se li facilitin o no, i també l'atenció diürna que es dóna a les persones usuàries de la residència que no són en CET, centres ocupacionals o centres d'atenció generalitzada finançats amb fons públics.

No hi ha l'obligatorietat que el centre disposi de serveis complementaris. Tot i així, en el supòsit que en proporcioni, es considera legítim que es pagui un preu addicional com a contraprestació, amb el benentès que es tracta de serveis que no són obligatoris i que l'usuari ha de poder decidir si els vol contractar o no. Tampoc no es preveu normativament el deure de formar part de cap associació de pares i mares vinculada al servei ni de pagar quotes socials o donatius com a requisit per poder gaudir dels serveis que presta cadascuna d'aquestes entitats.

El Síndic suggereix a l'Administració que dugui a terme les gestions oportunes per determinar si els cobraments periòdics que fan a la fundació les entitats que presten els serveis s'adeqüen a la normativa. Així mateix, li demana que doni les ordres oportunes perquè s'atenguin els dubtes plantejats per la fundació sobre els conceptes als quals obeeix la quota mensual que se li exigeix pagar en concepte de serveis complementaris.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/07/2013 Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/09/2013 Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/12/2013 Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/03/2014 Departament de Benestar Social i Família Altres formes de finalitzar
26/06/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
26/08/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
27/05/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
03/06/2015 Departament de Benestar Social i Família Altres formes de finalitzar