Resolució
AO-01197/2012 Actuació d'ofici per analitzar i alleujar la situació de les persones que perden el seu habitatge habitual i que continuen sent deutores de part del préstec o crèdit hipotecari i es troben que l'Administració municipal els reclama el pagament de l'l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana o plusvàlua municipal

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 23/02/2012
Data de l'últim moviment 13/04/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Governació i Relacions Institucionals Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Diputació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Diputació de Girona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Diputació de Lleida Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Diputació de Tarragona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Arran de diverses queixes en què es posa de manifest la situació en què es troben les persones a qui, després d'haver perdut el seu habitatge habitual com a conseqüència d'una execució hipotecària, l'Administració local reclama el pagament de l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (en endavant IIVTNU), el Síndic ha obert una actuació d'ofici a fi d'estudiar com es pot evitar que, en aquests supòsits, les persones es vegin obligades a pagar l'impost esmentat.

Contingut

El Síndic constata que el fet d'haver de pagar l'IIVTNU agreuja la situació en què es troben les persones que perden el seu habitatge habitual i que continuen sent deutores de part del préstec o crèdit hipotecari i es troben que l'Administració municipal els reclama el pagament de l'IIVTNU o plusvàlua municipal. El Síndic entén que aquesta actuació s'allunya del criteri de justícia i dels principis establerts en l'article 31 de la Constitució espanyola. 

La plusvàlua municipal és un impost legislat per la Llei reguladora de les hisendes locals (TRLHL) i són els ajuntaments els que l'estableixen i l'exigeixen. Aquesta llei no preveu que les ordenances fiscals puguin regular bonificacions sobre la quota de l'impost en els casos en què la transmissió de l'habitatge es derivi d'un procediment d'execució hipotecària, ni s'ha regulat una exempció per a aquests supòsits.

Recentment, hi ha hagut una modificació d'aquesta llei i s'hi han introduït mesures urgents per protegir els deutors hipotecaris sense recursos. D'aquesta mesura, però, només se'n poden beneficiar, en alguns supòsits, les persones que es trobin en els casos de dació en pagament del seu habitatge, en què és l'entitat que adquireix l'immoble la que ha de fer front a les obligacions tributàries.

El Síndic entén que aquesta modificació introduïda pel legislador estatal no és suficient per evitar que les persones que hagin perdut la titularitat del seu habitatge habitual com a conseqüència de subhastes o procediments d'execució hipotecària els sigui liquidat l'impost esmentat.  

Segons el Síndic, mentre no s'aprovi una modificació legislativa, els ajuntaments haurien d'establir mesures compensatòries per no empitjorar la situació en què ja es troba l'executat hipotecari, amb la imposició del pagament de l'impost esmentat, d'acord amb els principis de capacitat econòmica, proporcionalitat i justícia. En el marc d'aquesta actuació d'ofici, el Síndic ha pogut observar que en alguns municipis ja s'estan establint mesures amb aquesta finalitat. En aquest sentit, proposa la regulació de subvencions com una de les mesures que es podrien adoptar. 

Així doncs, d'acord amb les consideracions anteriors, el Síndic proposa, d'una banda, una modificació legislativa del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals sobre l'IIVTNU, a fi que es declarin exemptes de tributació de l'IIVTNU les transmissions de terrenys derivades d'una execució hipotecària quan aquesta afecti l'habitatge habitual del subjecte passiu; i de l'altra que els ajuntaments estableixin mesures per evitar que les persones que perden el seu habitatge habitual com a conseqüència d'una execució hipotecària vegin agreujada la seva situació per haver d'assumir el pagament de l'IIVTNU.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/04/2012 Diputació de Barcelona Resolució
13/04/2012 Diputació de Tarragona Resolució
13/04/2012 Diputació de Lleida Resolució
13/04/2012 Diputació de Girona Resolució
13/04/2012 Departament de Governació i Relacions Institucionals Resolució