Resolució
Q-01211/2012 Disconformitat amb la suspensió d'una prestació de renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 23/02/2012
Data de l'últim moviment 25/03/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la seva prestació de renda mínima d'inserció.

Exposa que segons la resolució dictada el 20 de setembre de 2011 se li ha suspès la prestació per ?trasllat temporal de residència fora de Catalunya?, arran d'un viatge que va fer al Marroc el mes de juliol per visitar la seva mare malalta.

Per aquest motiu, en data 9 de desembre de 2011 va interposar recurs d'alçada contra la resolució, però encara no ha rebut cap comunicació o notificació.

Contingut

En l'informe de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom s'indica que l'Òrgan Tècnic ha valorat favorablement la represa de l'expedient del promotor amb efectes des de l'1 de desembre de 2011, a l'espera que la Comissió Interdepartamental de l'RMI adopti la resolució de fi de suspensió corresponent i es pugui procedir a la represa i l'abonament dels pagaments. 

També s'indica que el recurs d'alçada que va interposar el promotor en data 9 de desembre de 2011 està en tràmit de resolució. 

D'acord amb aquesta informació, el Síndic recorda al Departament d'Empresa i Ocupació que l'actuació administrativa s'ha de regir per principis d'eficàcia i celeritat i que la demora en la tramitació d'aquests expedients de renda mínima d'inserció afecta de forma molt negativa els drets de les persones. En aquest sentit, cal tenir en compte que aquesta prestació atén les necessitats bàsiques dels col·lectius més febles de la societat, i que la demora en la represa de la prestació i en la resolució del recurs d'alçada interposat pot donar lloc a situacions en què les necessitats bàsiques del dia a dia d'aquestes persones no estan cobertes amb el risc d'exclusió social que això representa.

Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Departament, d'una banda, que adopti les mesures oportunes per tal que en l'expedient de referència es dicti la resolució de fi de suspensió i es pugui procedir a l'abonament de les mensualitats en curs i els endarreriments meritats pendents de pagament com més aviat millor; i d'una altra, que es resolgui el recurs d'alçada que va interposar el promotor al més aviat possible.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/04/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/06/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/07/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/01/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/03/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/09/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
10/04/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
11/04/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat
14/04/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
22/10/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
12/12/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
25/03/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat