Resolució
Q-01224/2012 Disconformitat amb l'increment de les quotes d'una llar d'infants municipal del Masnou

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Organització i planificació del sistema escolar
Data d'inici 23/02/2012
Data de l'últim moviment 10/07/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament del Masnou Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'increment de les quotes d'una llar d'infants municipal del Masnou, que suposa un augment del 20% respecte de la quota establerta a l'inici de curs.

Contingut

Pel que fa a l'increment de les quotes de la llar d'infants, el marc normatiu vigent no estableix un preu màxim per a les escoles bressol municipals. Així, el Text refós de la Llei d'hisendes locals, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, estableix que l'import dels preus públics ha de cobrir com a mínim el cost del servei prestat o de l'activitat realitzada. Des d'aquesta perspectiva, l'increment de quotes aprovat per l'Ajuntament no té caràcter irregular.

Sens perjudici d'això, el Síndic considera que l'increment de les quotes s'hauria d'haver dut a terme amb una antelació suficient perquè pogués ser conegut per les famílies en el moment de la matrícula, de manera que aquestes poguessin tenir informació adequada sobre quin seria el preu de la quota que haurien de satisfer al llarg de tot el curs.

Finalment, en relació amb les polítiques que permeten garantir l'accessibilitat al servei per part de les famílies que no poden assumir-ne el cost, s'informa que els ajuts per a llar d'infants que es concedeixen des de la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament del Masnou només es concedeixen a infants que assisteixen a llars d'infants privades perquè no han tingut oportunitat d'obtenir una plaça a la llar d'infants pública, i no s'atorguen ajuts per al pagament de llars d'infants públiques perquè ja n'hi ha d'altres que depenen del Departament d'Ensenyament.

En relació amb aquesta qüestió, el Síndic posa de manifest que l'ordenament jurídic reconeix el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats com un principi bàsic del nostre sistema educatiu, i la prevenció i la compensació de desigualtats són citats a la Llei d'educació entre els objectius de l'educació infantil.

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament del Masnou, d'una banda, que qualsevol modificació de la quota de les llars d'infants s'estableixi amb antelació suficient perquè pugui ser coneguda per les famílies durant el procés de preinscripció; i, d'altra banda, que estudiï fórmules per desenvolupar polítiques d'accessibilitat econòmica a les llars d'infants municipals, a fi de garantir el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats dels infants socialment desfavorits.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/03/2012 Ajuntament del Masnou Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/04/2012 Ajuntament del Masnou Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/05/2012 Ajuntament del Masnou Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/06/2012 Ajuntament del Masnou Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/07/2012 Ajuntament del Masnou Resolució
19/07/2012 Ajuntament del Masnou Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
08/08/2012 Ajuntament del Masnou Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
16/08/2012 Ajuntament del Masnou Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
31/03/2014 Ajuntament del Masnou Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
20/06/2014 Ajuntament del Masnou Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
10/07/2014 Ajuntament del Masnou Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació - DOGC.5422 (16/07/2009)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)