Resolució
AO-01246/2011 Actuació d'ofici oberta en constatar en el marc d'una visita institucional al municipi de l'Hospitalet de Llobregat alguns dèficits relacionats amb l'admissió d'alumnat i amb l'oferta educativa del municipi.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 04/03/2011
Data de l'últim moviment 31/12/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

En el marc d'una visita a diversos centres educatius del municipi de l'Hospitalet de Llobregat, es van constatar alguns dèficits relacionats amb l'admissió d'alumnat o amb l'oferta educativa del municipi. Per aquest motiu, s'ha decidit obrir una actuació d'ofici.

Entre altres aspectes, les persones entrevistades destaquen les dificultats que tenen moltes famílies escolaritzades en centres concertats per fer front a les quotes, i com es produeix un transvasament de matrícula de centres concertats a centres públics per motius econòmics.

Contingut

El Síndic ha rebut un informe de resposta del Departament d'Ensenyament amb les dades sol·licitades per aquesta institució.

Pel que fa a l'oferta educativa, específicament de programes de qualificació professional inicial, el Síndic es remet a la resolució emesa en el marc de l'actuació d'ofici 03485/2010, sobre els dèficits en relació amb la provisió i el desplegament dels programes de qualificació professional inicial. En el marc d'aquesta actuació, entre d'altres aspectes, el Síndic va fer esment de l'existència de desigualtats territorials en la configuració de l'oferta, desigualtats que ubiquen l'Hospitalet de Llobregat en una posició més o menys intermèdia en valors relatius. En el marc d'aquella actuació, el Síndic recorda al Departament d'Ensenyament que no només va destacar la importància de reduir aquestes desigualtats territorials, sinó també d'intensificar el desplegament d'aquesta oferta formativa, especialment perquè en termes comparatius al conjunt de l'Estat, Catalunya està infradotada de places. 

Fet aquest recordatori, en el marc d'aquesta actuació d'ofici el Síndic destaca l'elevada mobilitat interna existent al municipi. 

Segons les dades trameses pel Departament d'Ensenyament, en el curs 2010/2011 552 alumnes han fet un canvi de centre (durant el curs o en el marc del procés d'admissió d'alumnat corresponent al curs 2011/2012) dins del mateix municipi, fet que suposa més de dos alumnes de mitjana per cada cent (2,3%). Durant el curs escolar, de setembre a abril, 192 alumnes han fet un canvi de centre, gairebé un de cada cent (0,8%). 

Segons s'informa, d'aquest alumnat que ha modificat la seva escolarització a mig curs, la majoria ha demanat i obtingut plaça per canvi de domicili dins del mateix municipi, però entre barris.  

En aquest sentit, el Síndic recorda al Departament que l'article 18.10 de la Resolució ENS/226/2011, d'1 de febrer, per la qual s'aproven les normes de preinscripció i matrícula de l'alumnat als centres del Servei d'Educació de Catalunya i altres centres educatius, en els ensenyaments sostinguts amb fons públics d'educació infantil, d'educació primària, d'educació secundària obligatòria, de batxillerat, de formació professional, de programes de qualificació professional inicial (PQPI) realitzats pel Departament d'Ensenyament, artístics, esportius, d'idiomes o d'educació d'adults, per al curs 2011-2012, estableix que ?a partir de l'inici de les classes les sol·licituds d'admissió en el segon cicle d'educació infantil, en educació primària i en educació secundària obligatòria només s'atenen, en el marc de les places vacants existents, si corresponen a alumnes no escolaritzats a Catalunya, si deriven de canvis de domicili a un altre municipi, o districte en el cas de Barcelona, dels pares, mares, tutors/es o guardadors/es, o si s'al·leguen altres circumstàncies excepcionals, entre les quals s'inclouen els canvis de centre derivats d'actes de violència de gènere o d'assetjament escolar?. 

En sentit estricte, doncs, s'està produint un incompliment de la normativa vigent. Per tant, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament una valoració sobre aquest assumpte. 

Alhora, també demana conèixer quants dels 192 alumnes que han fet un canvi de centre ho han fet per canvi de domicili, i entre quines escoles, cas per cas, han modificat la seva escolarització.

Finalment, el Síndic també demana quins motius s'argüeixen en la resta de casos, en què no es modifica l'escolarització per canvi de domicili. 

Fetes aquestes consideracions, les persones entrevistades destacaven el transvasament de matrícula de centres concertats a centres públics per motius econòmics. Les dades trameses pel Departament d'Ensenyament posen de manifest que aquesta mobilitat no s'explica especialment per aquest motiu, sinó que hi entren en joc altres motius, com ara els processos de fugida propis de contextos escolars segregats.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/03/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/05/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/07/2011 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
07/10/2011 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
09/02/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
04/05/2012 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/11/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/12/2012 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/02/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/05/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
22/08/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
09/10/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
11/12/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
20/12/2013 Departament d'Ensenyament Irregularitat
30/12/2013 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Irregularitat
31/12/2013 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat