Resolució
AO-01247/2011 Actuació d'ofici oberta arran de la presumpta concentració d'alumnat procedent de centres d'acollida a l'Institut Llobregat, de l'Hospitalet de Llobregat.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 04/03/2011
Data de l'últim moviment 20/09/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

En el marc d'una visita a diversos centres educatius del municipi de l'Hospitalet de Llobregat, el Síndic va constatar que l'institut Llobregat tenia una elevada concentració d'alumnat procedent de centres d'acollida.

Contingut

En vista del que s'exposa a l'Informe tramès pel Departament d'Ensenyament, el Síndic constata que hi ha nombrosos centres, majoritàriament públics, que són coresponsables en l'escolarització dels infants i adolescents dels centres d'acollida. També s'evidencia que l'institut Llobregat és el centre escolar amb una prevalença més gran d'alumnat procedent de centres d'acollida (nou alumnes), com a conseqüència, en part, que quatre dels cinc centres d'acollida del municipi s'ubiquen al mateix barri de Santa Eulàlia. 

Alhora, el Departament exposa que la disponibilitat de vacants afavoreix l'escolarització d'aquest alumnat a l'institut Llobregat. A més, el Síndic constata que el mateix institut Santa Eulàlia, per exemple, ubicat a la mateixa zona, escolaritza la meitat d'aquests alumnes.

Sobre aquest assumpte, el Síndic recorda al Departament d'Ensenyament que la disponibilitat de vacants en centres amb demanda feble i amb elevada concentració d'alumnat amb dificultats d'escolarització no ha de ser recurs per matricular-hi fora de termini alumnat amb necessitats educatives específiques. Aquest és un procés fonamental per entendre bona part dels processos de segregació escolar existents actualment al nostre país.

En vista d'aquest fet, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que faci un esforç encara més gran per aplicar els instruments disponibles de distribució de l'alumnat amb necessitats educatives específiques per garantir l'escolarització equilibrada de l'alumnat procedent dels centres d'acollida a l'Hospitalet de Llobregat, dins de la mateixa zona educativa, sense que això suposi obligar aquest alumnat a fer llargs desplaçaments per escolaritzar-se.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/03/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/05/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/07/2011 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/09/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/09/2011 Departament d'Ensenyament Resolució