Resolució
Q-01252/2013 Disconformitat amb l'Ajuntament de Salou per la instrucció d'un procediment sancionador per infracció de trànsit i retirada del vehicle per la grua municipal

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 20/02/2013
Data de l'últim moviment 21/05/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Salou Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la retirada del seu vehicle per la grua municipal de Salou el 14 d'octubre de 2012 i amb la denúncia per presumpta infracció de trànsit en què es va basar aquella intervenció, sense que li hagi arribat encara la notificació d'inici de l'expedient sancionador corresponent.

Segons afirma la persona interessada, el seu cotxe estava estacionat correctament en un tram en què no hi havia cap senyal de prohibició d'estacionament, motiu el qual considera que la intervenció de la grua va ser injustificada.

Així mateix, s'ha constatat que la promotora va presentar un escrit a l'Ajuntament el 15 d'octubre de 2012 en el qual, d'una banda, manifestava els motius pels quals considerava que no havia comès cap infracció de trànsit i que, per tant, l'actuació de l'agent i la intervenció de la grua municipal estaven injustificades; i de l'altra, sol·licitava la devolució de l'import satisfet per la taxa corresponent.

Tot i això, no consta que s'hagi notificat a la persona interessada la incoació de l'expedient sancionador amb relació a la presumpta infracció de trànsit ni tampoc que s'hagi donat resposta a l'escrit que va presentar el 15 d'octubre de 2012 a l'Ajuntament de Salou.

Contingut

En la informació facilitada per l'Ajuntament de Salou s'assenyala que, atès que ha transcorregut el termini de prescripció de la infracció lleu denunciada, s'ha arxivat l'expedient sancionador incoat per la infracció comesa per la promotora de la queixa. S'indica també que l'entitat BASE, que gestiona els procediments sancionadors en matèria de trànsit de l'Ajuntament de Salou, no preveu donar resposta a les al·legacions de la persona interessada atès que s'ha arxivat l'expedient sancionador. 

Sens perjudici que la resolució d'arxivament s'ha de notificar a la persona interessada, cal tenir en compte que les al·legacions de la promotora no només qüestionaven la comissió de la infracció de trànsit denunciada,  sinó que, molt especialment, discutien que l'estacionament generés una situació de risc o obstacle que justifiqués l'ús de la grua i el fet que no s'indiqués la retirada del vehicle mitjançant adhesiu identificatiu. 

En aquest sentit, el Síndic entén que l'Ajuntament ha de valorar específicament si l'actuació de la grua en aquell cas estava justificada i si es va senyalitzar correctament la retirada del vehicle, i traslladar aquesta valoració a la persona interessada.

D'altra banda, amb independència que s'hagi arxivat l'expedient sancionador, el Síndic demana a l'Ajuntament que verifiqui que les circumstàncies de l'estacionament justificaven la retirada del vehicle, d'acord amb l'article 2, lletra a), de l'Ordenança fiscal núm. 13 de Salou. El resultat d'aquesta valoració s'hauria de comunicar també a la promotora de la queixa, que va qüestionar l'actuació de la grua municipal.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/04/2013 Ajuntament de Salou Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/05/2013 Ajuntament de Salou Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/05/2013 Ajuntament de Salou Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/07/2013 Ajuntament de Salou Resolució pendent d'acceptació
22/08/2013 Ajuntament de Salou Resposta a la resolució pendent d'acceptació
29/08/2013 Ajuntament de Salou Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
02/10/2013 Ajuntament de Salou Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
22/04/2014 Ajuntament de Salou Resolució pendent d'acceptació
08/05/2014 Ajuntament de Salou Resposta a la resolució pendent d'acceptació
20/05/2014 Ajuntament de Salou No irregularitat
21/05/2014 Ajuntament de Salou Seguiment finalitzat