Resolució
Q-01270/2012 Disconformitat amb la manca d'urbanització d'un carrer del municipi d'Abrera

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Planejament i execució urbanística
Data d'inici 23/02/2012
Data de l'últim moviment 14/01/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament d'Abrera Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, en representació d'una empresa, manifesta la seva disconformitat amb la manca d'urbanització del tram del vial que va entre el carrer Hostal del Pi i l'autovia A2, al municipi d'Abrera.

Segons exposa, la seva empresa és propietària d'unes finques en les quals s'exerceix una activitat de reparació de vehicles. El tram de vial situat entre les dues finques no està urbanitzat, de manera que l'accés a les finques era gairebé impossible. 

Atès que la manca d'urbanització i la situació del vial el feia susceptible d'abocaments incontrolats, l'Ajuntament, per acord de la Junta de Govern de data 16 d'abril de 2008, va autoritzar el tancament a precari de l'accés als terrenys destinats a l'obertura de l'avinguda de l'Energia.

Mitjançant Decret de la Regidoria Delegada número 13082 de data 1 de desembre de 2010 es va resoldre iniciar procediment administratiu de recuperació d'ofici d'un tram de vial situat a l'avinguda de l'Energia entre el carrer Hostal del Pi i l'autovia A-2, el qual es troba ocupat per l'empresa del promotor. Per tant, es va ordenar al promotor que en un termini de tres dies retirés els vehicles, el material de construcció i altres elements situats en el tram ocupat i que retirés la tanca perimetral, i se li va atorgar un termini d'audiència de cinc dies.

En data 3 de desembre de 2010, el promotor va presentar al·legacions a la resolució esmentada, les quals encara no han estat resoltes.

El promotor de la queixa manifesta que no oposa resistència ni disconformitat amb el requeriment per retirar la tanca i deixar lliure el tram de vial que va ocupar per acord amb l'Ajuntament de data 16 d'abril de 2008. Tot i això, exposa el seu desacord amb:

1. La manca de resolució de les al·legacions presentades en l'expedient administratiu incoat en data 1 de desembre de 2010 i l'inici d'un altre expedient administratiu idèntic. Per aquest motiu, demana la nul·litat del darrer acte administratiu notificat i la continuació de la tramitació del primer expedient incoat, amb la conseqüent resolució expressa de les al·legacions que va presentar al seu dia.

2. La manca d'urbanització del carrer: el vial va ser inclòs en les actuacions urbanístiques dutes a terme a la zona i que van satisfer els propietaris mitjançant quotes urbanístiques. Això no obstant, no s'ha urbanitzat, fet que comporta un gran perjudici per a la persona interessada atès que dificulta el trànsit rodat i l'entrada de vehicles a la nau. En conseqüència, sol·licita que s'urbanitzi el carrer.

3. La fixació dels límits del terreny que pertany a l'Ajuntament i a l'empresa a fi de poder instal·lar la tanca. En aquest sentit, la persona interessada exposa que la titularitat municipal únicament comprèn una peça de terreny de quatre metres d'amplada al llarg de tota l'avinguda Europa. En aquest sentit sol·licita, a més, un termini raonable de temps per tancar la seva finca, ja que si no l'accés quedaria obert a tothom.

Contingut

En l'escrit tramès per l'Ajuntament d'Abrera es plantegen dues maneres de solucionar el motiu de queixa del promotor:

1. Executar el planejament en el seus termes; és a dir, fer l'expropiació i mitjançant contribucions especials urbanitzar el tram del carrer que queda per urbanitzar.

2. Modificar el planejament, delimitar una unitat d'actuació en la qual s'incloguin les parcel·les afectades i el vial i determinar el sistema d'execució, repartint entre els titulars de les parcel·les les càrregues i els beneficis de l'actuació.

En aquest sentit, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que, per tal de desencallar la urbanització d'aquest carrer, es posi en contacte amb els propietaris privats de les parcel·les afectades per plantejar-los les opcions possibles i estudiar quina pot ser la més convenient tant per als seus interessos com per als de l'Ajuntament.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/03/2012 Ajuntament d'Abrera Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/05/2012 Ajuntament d'Abrera Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/05/2012 Ajuntament d'Abrera Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/07/2012 Ajuntament d'Abrera Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/01/2013 Ajuntament d'Abrera Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/03/2013 Ajuntament d'Abrera Segona reiteració / Obstaculització
15/04/2013 Ajuntament d'Abrera Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/07/2013 Ajuntament d'Abrera Resolució pendent d'acceptació
30/08/2013 Ajuntament d'Abrera Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
22/11/2013 Ajuntament d'Abrera Segona reiteració / No col·laboració
18/02/2014 Ajuntament d'Abrera Segona reiteració / No col·laboració
30/12/2014 Ajuntament d'Abrera Resposta a la resolució pendent d'acceptació
13/01/2015 Ajuntament d'Abrera Irregularitat
14/01/2015 Ajuntament d'Abrera Seguiment finalitzat