Resolució
Q-01275/2011 Disconformitat amb l'Ajuntament de Vallirana per la taxa per recollida de residus sòlids urbans sobre els locals tancats

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 08/03/2011
Data de l'últim moviment 30/10/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Vallirana Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el pagament de la taxa per recollida de residus sòlids urbans sobre uns locals en què el reclamant indica que no s'exerceix cap tipus d'activitat i que estan tancats des de fa diversos exercicis fiscals.

Contingut

Un cop analitzada i estudiada la informació tramesa per l'Ajuntament de Vallirana, el Síndic considera que no hi ha cap actuació que vulneri els drets fonamentals de la persona interessada o que li origini un estat d'indefensió.

Tot i això, hi ha aspectes de l'Ordenança fiscal municipal número 10 que afecten el reclamant i que el Síndic valora que Ajuntament hauria de revisar. 

La taxa, ja sigui estatal, autonòmica o local, consisteix en una prestació patrimonial obligatòria i coactiva, el fet imposable de la qual consisteix necessàriament en una activitat administrativa per un destinatari singular.

Així, segons l'ordenança, per a un habitatge en blocs de pisos o solars, sense indicar les dimensions, la quota és de 150,22 euros, i per a un xalet o habitatges aïllats, 179.09 euros. En locals tancats, independentment de les dimensions, també es manté una única quota de 165,57 euros. 

En vista d'aquesta informació, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Vallirana que revisi els criteris amb què es van fixar aquestes quotes, i que introdueixi elements correctors pel que fa als locals tancats, de manera que es diferenciïn per metres quadrats i es fixin les quotes per un import inferior al dels habitatges i locals que romanen oberts.

Posteriorment, l'Ajuntament ha informat que ha modificat l'Ordenança fiscal número 10 per tal de ?fer més equitativa la càrrega fiscal que s'estableix per a cadascuna de les categories?. En concret, s'ha modificat la delimitació del fet imposable a fi d'establir de forma clara que els locals sense activitat comercial són objecte d'aplicació de la taxa, per evitar dubtes d'interpretació.

Pel que fa al suggeriment del Síndic relatiu a la introducció d'elements correctors a la tarifa aplicable als locals comercials tancats, com ara la superfície del local, l'Ajuntament informa que no l'ha acceptat.

En vista d'aquesta informació, el Síndic dóna per tancades les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

12/09/2011 Ajuntament de Vallirana Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/11/2011 Ajuntament de Vallirana Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/02/2012 Ajuntament de Vallirana Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/05/2012 Ajuntament de Vallirana Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/06/2012 Ajuntament de Vallirana Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/07/2012 Ajuntament de Vallirana Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/11/2012 Ajuntament de Vallirana Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/12/2012 Ajuntament de Vallirana Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/01/2013 Ajuntament de Vallirana Resolució
30/10/2013 Ajuntament de Vallirana Seguiment finalitzat