Pel que fa a la graduació de les sancions, en el butlletí de denúncia que la Guàrdia Urbana de Badalona lliura amb motiu de la presumpta comissió d'infraccions lleus està predeterminada quina és la quantia de la sanció imposable en tots els casos, sense tenir en compte quines són les circumstàncies en què les presumptes infraccions s'han comès i quines són les circumstàncies agreujants o atenuants que poden concórrer en cada cas.
En el cas concret exposat per la persona interessada, en el precepte infringit de l'Ordenança de civisme, la conducta infractora descrita ja està qualificada com agreujada i la sanció imposable ja està predeterminada, tant en la mateixa ordenança com en el butlletí de denúncia, la qual cosa vulnera el principi de proporcionalitat propi de la potestat sancionadora de l'Administració. A més, tampoc no es té en compte que el Reglament a què se subjecta el procediment sancionador estableix que són circumstàncies agreujants la reincidència o la reiteració, i que en aquest cas no concorren.
L'article 131.3 de la llei esmentada determina que en la imposició de les sancions per les administracions cal guardar la deguda adequació entre la gravetat del fet constitutiu d'infracció i la sanció aplicada d'acord amb criteris per a la graduació de la sanció: intencionalitat o reiteració, naturalesa dels perjudicis ocasionats i reincidència per la comissió de la mateixa infracció.
D'altra banda, el reglament esmentat manté una regulació molt semblant a la prevista per a la tramitació dels expedients sancionadors pel procediment abreujat establert per a les infraccions de trànsit. Tanmateix, en aquest cas, no hi ha una cobertura legal que empari que en el cas de pagament de les sancions en el moment del lliurament de la denúncia o en el termini de 15 dies es doni per finalitzat el procediment amb les conseqüències de renunciar a la formular al·legacions, l'inici del termini per a la interposició del recurs contenciós administratiu des de l'endemà del pagament i la fermesa de la sanció.
Igualment, es constata la manca de cobertura legal per als casos en què, transcorreguts quinze dies sense haver formulat al·legacions ni abonat l'import de la sanció, la denúncia adquireixi els efectes de proposta de resolució i que, un cop notificada la sanció imposada i exhaurit el termini de pagament voluntari atorgat, es pugi executar.
Aquesta actuació administrativa, la immediatesa de l'executivitat de la sanció, seria contrària al precepte bàsic establert en la Llei 30 /1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, d'acord amb el qual les resolucions han de contenir la decisió i els recursos que contra aquesta siguin procedents (article 89.3) i que les resolucions són executives quan posen fi a la via administrativa (138.3).
El Síndic suggereix a l'Ajuntament de Badalona:
1. Que revisi l'actuació municipal pel que fa a la resolució sancionadora dictada, atès que s'ha vulnerat el principi de proporcionalitat que ha d'inspirar l'exercici de la potestat sancionadora.
2. Que anul·li els preceptes del Reglament per a l'exercici de la potestat sancionadora per comissió d'infraccions de caràcter lleu, aprovat pel Ple de l'Ajuntament de Badalona el 27 de març de 2012, que manquen de cobertura legal.