Resolució
Q-01284/2013 Disconformitat amb la tramitació d'un expedient sancionador de trànsit per part de l'Ajuntament de Reus

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 21/02/2013
Data de l'últim moviment 24/04/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Reus Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la tramitació d'un expedient sancionador de trànsit per part de l'Ajuntament de Reus per no facilitar les dades del seu vehicle a altres persones implicades en un accident.

Exposa que el 2 de febrer de 2012 va estacionar el seu vehicle darrere d'un altre cotxe, el propietari del qual va arribar en aquell moment i el va responsabilitzar d'unes ratllades existents al seu vehicle. Indica que va abandonar el lloc dels fets i a la tornada va trobar un avís de la Guàrdia Urbana que l'instava a passar per la comissaria, on li van entregar una denúncia.

Contra aquesta denúncia, el promotor va formular al·legacions el 8 de febrer de 2012, en què va manifestar que no s'havia produït cap contacte entre els vehicles en el moment de l'estacionament ni l'altre propietari li va demanar les dades. Tot i això, l'Ajuntament va desestimar les al·legacions del promotor basant-se en l'informe de ratificació de l'agent denunciant.

Contingut

L'article 129 del Reglament general de circulació exigeix, per tal que es pugui sancionar la negativa a facilitar les dades d'un vehicle, que prèviament l'usuari de la via a qui s'imputa la sanció s'hagi vist implicat en un accident de circulació, la qual cosa no ha succeït en aquest cas. 

No consta, doncs, l'existència de cap element indagatori ni probatori sobre un possible accident (testimonis presencials, fotografies, atestat policial...), sinó que tot sembla indicar que l'agent denunciant es va fer ressò de les manifestacions del denunciant sense comprovar-ne la veracitat.

Cal tenir en compte que, amb relació a la presumpció de veracitat de les denúncies efectuades pels funcionaris públics, la jurisprudència assenyala que no es consideren legalment certs o veraços els judicis de valor o les simples opinions que els funcionaris als quals es reconegui la presumpció d'autoritat consignin en les seves denúncies i atestats (STC 35/2006). En definitiva, les actes i denúncies poden no ser suficients per acreditar la comissió d'una infracció i, per tant, per sancionar. 

En conseqüència, i atesa la inexistència de cap prova fefaent que acrediti que l'agent denunciant dugués a terme una activitat indagatòria per tal de provar la producció de cap accident anterior al moment de la seva intervenció i que justifiqués la sol·licitud del denunciant d'obtenir les dades del vehicle presumptament involucrat, el Síndic demana a l'Ajuntament de reus que, a l'empara de l'article 105 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, doni les ordres oportunes per tal que es revoqui la resolució sancionadora i, conseqüentment, la sanció imposada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/04/2013 Ajuntament de Reus Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/06/2013 Ajuntament de Reus Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/06/2013 Ajuntament de Reus Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/07/2013 Ajuntament de Reus Resolució pendent d'acceptació
21/08/2013 Ajuntament de Reus Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/11/2013 Ajuntament de Reus Segona reiteració / No col·laboració
17/12/2013 Ajuntament de Reus Resposta a la resolució pendent d'acceptació
21/02/2014 Ajuntament de Reus Resolució pendent d'acceptació
08/04/2014 Ajuntament de Reus Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
24/04/2014 Ajuntament de Reus Resposta a la resolució pendent d'acceptació