Resolució
Q-01286/2011 Disconformitat amb l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat per la imposició de la totalitat de l'import d'una taxa de gual

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 08/03/2011
Data de l'últim moviment 29/08/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament d'Esplugues de Llobregat Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució
Diputació de Barcelona Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el fet que se li imposi la taxa de gual d'una finca del municipi d'Esplugues de Llobregat, de la qual són titulars ell i els seus dos germans, en percentatge igual. No obstant això, tant els rebuts de l'impost de béns immobles (en endavant IBI) com els rebuts de la taxa del gual van ser liquidats al promotor de la queixa. 

El promotor informa que arran de la seva reclamació a l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat s'ha fraccionat la quota tributària de l'IBI entre els tres cotitulars de l'immoble, però en canvi se segueix liquidant la totalitat de la taxa del gual a ell, malgrat que no es beneficia del gual perquè no viu a la finca.

Contingut

Un cop estudiat l'informe tramès per l'Ajuntament d'Esplugues, el Síndic fa les consideracions següents: 

D'acord amb l'article 102.3 de la Llei general tributària, ?en els tributs de cobrament periòdic per rebut, una vegada notificada la liquidació corresponent a l'alta en el respectiu registre, padró o matrícula, es poden notificar col·lectivament les successives liquidacions mitjançant edictes que ho adverteixin?. 

Aquesta previsió legal permet que es dugui a terme la notificació col·lectiva quan es tracti de liquidacions de tributs de cobrament periòdic per rebut i que aquesta notificació sigui precedida de l'alta en el respectiu registre, padró o matrícula.

En aquest cas, no consta que s'hagi efectuat la notificació individual de la liquidació de la taxa corresponent a l'alta en el padró respectiu, i segons les dades de què es disposa, en data 15 de juny de 2010 es va emetre la provisió de constrenyiment per no haver abonat en termini voluntari el pagament de la taxa en qüestió. 

En conseqüència, el Síndic considera que la provisió de constrenyiment dictada en data 15 de juny de 2010 és nul·la per falta de notificació reglamentària de la liquidació de la taxa de gual. 

D'acord amb això, el Síndic suggereix a l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona que revisi la decisió presa perquè en cas que no s'hagi efectuat la notificació de l'alta del rebut es donin les ordres oportunes per anul·lar la provisió de constrenyiment emesa i la liquidació notificada col·lectivament per mitjà d'edicte publicat en el Butlletí Oficial de la Província i exposició pública del padró de l'impost; que es duguin a terme les actuacions oportunes per retornar els ingressos indeguts, i que s'emeti una nova liquidació.

Tramitació

Data Administració Tràmit

06/05/2011 Ajuntament d'Esplugues de Llobregat Sol·licitud d'informació a l'Administració
28/07/2011 Ajuntament d'Esplugues de Llobregat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/02/2012 Organisme de Gestió Tributària Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/04/2012 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
29/11/2012 Ajuntament d'Esplugues de Llobregat Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/01/2013 Ajuntament d'Esplugues de Llobregat Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/01/2013 Ajuntament d'Esplugues de Llobregat Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
29/08/2013 Ajuntament d'Esplugues de Llobregat Vulneració