Resolució
Q-01297/2012 Disconformitat amb diversos aspectes de l'escola Lluís Viñas Viñoles, de Móra d'Ebre

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 24/02/2012
Data de l'últim moviment 15/03/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació no irregular de l'administració

Plantejament

El promotor de la queixa exposa la seva disconformitat, d'una banda, amb l'espai insuficient de l'escola Lluís Viñas Viñoles, de Móra d'Ebre, fet que, segons sembla, ha estat reconegut pel mateix Departament d'Ensenyament; i, de l'altra, amb la manca d'escolarització equilibrada al municipi.

Contingut

En primer lloc, pel que fa a les necessitats de revisió infraestructural del centre, la Direcció General de Centres Públics ha informat que el Departament d'Ensenyament té planificada en la programació de construccions escolars l'ampliació a dues línies de l'escola Lluís Viñas i Viñoles, en el marc de la qual ja ha encarregat un estudi de viabilitat per a l'ampliació i adequació del centre. Un cop es disposi d'aquest estudi, la previsió del Departament d'Ensenyament és encarregar el projecte tècnic durant l'any 2012, i iniciar l'adequació del centre a partir de l'any 2015. En aquest sentit, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que l'informi si en el futur s'altera aquesta programació.

I en segon lloc, pel que fa a la segregació escolar del municipi, el Síndic posa de manifest que, tal com assenyalava la persona interessada, i tal com mostra l'informe de la Inspecció educativa, hi ha forts desequilibris en la composició social dels centres escolars del municipi. Així, l'escola Lluís Viñas i Viñoles té un 34% d'alumnat estranger, mentre que el col·legi Santa Teresa només en té un 7,8%.

Tot i això, atès que el Síndic no disposa de les dades d'alumnat amb necessitats educatives específiques dels dos centres del municipi, demana al Departament d'Ensenyament conèixer les dades d'alumnat amb necessitats educatives específiques de l'escola Lluís Viñas i Viñoles i del col·legi Santa Teresa.

D'altra banda, el Síndic també constata que el Departament d'Ensenyament nega que hi hagi una situació de segregació escolar al municipi, i ho justifica amb el fet que aquesta distribució d'alumnat entre centres es produeix segons pautes socials d'elecció escolar molt arrelades entre les famílies, i que l'escola que té més sol·licituds és el centre que concentra una proporció d'alumnat d'origen immigrat més elevada.

En aquest sentit, d'acord amb les dades facilitades per l'Administració educativa, el Síndic considera que es pot afirmar objectivament que el mapa escolar al municipi de Móra d'Ebre està segregat, com a mínim pel que fa a la distribució del fet migratori. El fet que el Departament d'Ensenyament no identifiqui aquests desequilibris com a problema provoca, aparentment, que no s'hagin endegat polítiques específiques d'escolarització equilibrada al municipi. 

Per tant, un cop constatats els dèficits d'equitat en la distribució d'alumnat immigrat, i atesa la manca d'actuacions específiques per combatre la segregació escolar al municipi, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que empri tots els instruments disponibles a fi de distribuir equitativament entre centres l'alumnat amb necessitats educatives específiques i de garantir més equilibri en la composició social dels centres. 

Finalment, el Síndic recorda al Departament la conveniència d'aprofitar l'aprovació del nou decret d'admissió d'alumnat, actualment en procés d'elaboració, per regular nous instruments per combatre la segregació escolar.

Tramitació

Data Administració Tràmit

12/03/2012 Serveis Territorials d'Ensenyament a les Terres de l'Ebre Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/05/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/07/2012 Departament d'Ensenyament Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/12/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/01/2013 Departament d'Ensenyament Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/03/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/03/2013 Departament d'Ensenyament No vulneració

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació - DOGC.5422 (16/07/2009)