Resolució
Q-01315/2012 Manca de resposta del Consorci d'Educació de Barcelona a un escrit relatiu a la difusió de dades personals d'un professor per part del centre on treballa

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 24/02/2012
Data de l'últim moviment 04/07/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci d'Educació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta del Consorci d'Educació de Barcelona a l'escrit que hi va adreçar el 15 de febrer de 2012. En aquest escrit exposava que havia tingut coneixement de l'escrit que la direcció de l'institut on treballa com a professor havia adreçat al Consorci el 23 de desembre de 2011, el contingut del qual l'afectava personalment. 

El promotor qüestiona, d'una banda, el fet que s'hagi fet una tramesa a tot el claustre de professors d'un escrit en què consten dades i situacions personals seves; i de l'altra, el fet que en cap cas se li hagi atorgat un tràmit d'audiència en què pugui defensar els seus interessos.

Contingut

D'una banda, el Síndic considera que el Consorci hauria d'haver adoptat les mesures necessàries perquè aquesta situació no es tornés a reproduir ni en aquest ni en cap altre centre. 

En aquest sentit, el Síndic recorda que la difusió del contingut d'una denúncia que, a més, conté dades personals d'un membre de l'equip de professors -a altres persones de l'àmbit de l'escola i sense empara legal- constitueix una vulneració del deure de secret sobre les dades que regula genèricament l'article 10 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades personals. Al mateix temps comporta una vulneració de l'article 11 d'aquesta mateix llei, en tractar-se d'una comunicació de dades sense consentiment de la persona interessada que, a més pot comportar-li conseqüències negatives en les seves relacions personals en l'àmbit laboral.

D'altra banda, el Síndic recorda al Consorci d'Educació de Barcelona que l'article 53 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya estableix que les administracions estan obligades a dictar una resolució expressa en tots els procediments i a notificar-la siguin els que siguin la forma i el mitjà d'iniciació. 

L'obligació de donar resposta a les sol·licituds que els ciutadans i les ciutadanes adrecen a l'administració forma part del dret a una bona administració, reconegut a l'article 30 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i regulat a l'article 22 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, que inclou el dret a obtenir una resolució expressa i que sigui notificada dins del termini legalment establert

Així mateix, l'article 42 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, estableix que el termini màxim per notificar la resolució expressa és de tres mesos comptadors des de la data en què la sol·licitud ha tingut entrada al registre de l'òrgan competent per tramitar-la.

Per tot això, el Síndic demana al Consorci d'Educació de Barcelona que l'informi de les mesures adoptades per evitar que la direcció dels centres públics escolars difonguin, sense empara legal, dades personals a tercers.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/06/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/08/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/11/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/02/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/04/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/07/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Vulneració
04/07/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Seguiment finalitzat