Resolució
Q-01351/2013 Manca de resposta de l'Ajuntament de Tiana a dos escrits relatius al problema que afecta una finca situada al torrent de Grills de Tiana

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Gestió de residus
Data d'inici 25/02/2013
Data de l'últim moviment 10/03/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Tiana Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Tiana a dos escrits que va trametre-hi en dates 23 d'octubre de 2012 i 6 de febrer de 2013, en què demanava una solució al problema que afecta una finca de la seva propietat, situada al torrent de Grills de Tiana. En concret denuncia els danys que suposa a la seva finca, sobretot els dies de fortes pluges, el desguàs de les aigües pluvials de la urbanització Can Gaietà cap al torrent esmentat. En aquest sentit, manifesta que des de fa anys s'estan soscavant els marges de la seva finca i denuncia tant risc de despreniments com problemes d'inaccessibilitat a la seva propietat. 

Considera que l'esllavissament de terres, l'erosió i el descens del nivell de la llera a la seva zona són conseqüència directa de deficiències en la construcció dels col·lectors d'aigua de la urbanització, i demana que, atesos els informes emesos per tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (en endavant ACA), l'Ajuntament es faci càrrec d'executar les obres complementàries necessàries per evitar que se segueixin produint aquests danys.

Contingut

En l'informe tramès per l'Ajuntament de Tiana s'assenyala que l'Ajuntament no va ser el promotor de les obres ni tampoc l'executor de les obres d'urbanització de la zona de Can Gaietà, i que els projectes d'urbanització van estar fiscalitzats i aprovats per l'ACA. 

L'informe també assenyala que els serveis tècnics municipals van fer un seguiment de les obres i que el consistori va rebre l'obra d'urbanització i es va fer càrrec del manteniment dels espais públics. A més, segons l'informe, el projecte ja preveia que tota la xarxa d'aigües  pluvials desguassés al torrent dels Grills. I també que el disseny de la xarxa de desguàs era correcte i ajustat als estàndards del moment. 

Cal tenir present que la Junta d'Aigües va autoritzar les obres compreses en el projecte d'urbanització del Pla parcial Camí del Mig d'Alella, entre les quals s'hi troba l'obra d'abocament de les aigües pluvials al Torrent dels Grills. Aquestes obres es van executar de conformitat amb l'autorització atorgada, segons resulta de l'acta d'inspecció de 23 d'abril de 2011. 

L'autorització de la Junta d'Aigües inclou la condició que la persona o entitat autoritzada és la responsable dels danys i perjudicis que es puguin ocasionar a l'interès públic o privat i està obligada a satisfer les indemnitzacions oportunes i a executar les obres complementàries necessàries per evitar que es produeixin. 

Així, atès que l'Ajuntament de Tiana va rebre les obres d'urbanització i aquestes han passat a formar part del domini públic, correspon a aquest ajuntament vetllar per la conservació i el bon funcionament de les obres. 

Per aquest motiu, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Tiana que valori la possibilitat d'executar unes obres complementàries per millorar l'actual xarxa de desguàs, i solucionar així els problemes plantejats per la persona interessada. En el cas que aquestes obres complementàries fossin susceptibles d'afectar el domini públic hidràulic o es fessin en alguna de les zones subjectes a règim especial d'intervenció de l'administració hidràulica, caldria sol·licitar a l'ACA l'autorització corresponent per dur-les a terme.

Tramitació

Data Administració Tràmit

11/03/2013 Ajuntament de Tiana Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/04/2013 Ajuntament de Tiana Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/06/2013 Ajuntament de Tiana Resolució pendent d'acceptació
16/12/2013 Ajuntament de Tiana Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
19/02/2014 Ajuntament de Tiana Segona reiteració / No col·laboració
07/03/2014 Ajuntament de Tiana Resposta a la resolució pendent d'acceptació
02/07/2014 Ajuntament de Tiana Irregularitat
10/03/2015 Ajuntament de Tiana Seguiment finalitzat