Resolució
AO-01371/2009 Actuació d'ofici sobre els diferents models de butlletins o tríptics informatius sobre les normes de funcionament de les comunicacions en els centres penitenciaris

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Serveis penitenciaris
Data d'inici 19/03/2009
Data de l'últim moviment 17/02/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Arran de les visites als centres penitenciaris que els darrers mesos, per una banda, i l'estudi d'alguna queixa presentada per un intern o familiar d'aquest, el Síndic ha tingut constància de l'existència, en cadascun d'aquests centres, de models de butlletins o tríptics informatius diferents sobre els horaris i les normes de funcionament que han de regir les comunicacions (orals, vis a vis, telefòniques, etc.) i l'entrada de paquets als centres penitenciaris.

Per aquest motiu, atesa la necessitat manifesta d'una regulació homogènia en aquest tema i amb l'objectiu d'intentar en tot moment procurar la seguretat jurídica a través de la publicació i la difusió que se'n faci d'aquestes normes, el Síndic obre aquesta actuació d'ofici per investigar i conèixer la regulació existent.

Contingut

En resposta a la petició d'informació del Síndic, el Departament de Justícia tramet els tríptics informatius que des de cadascun dels centres penitenciaris es dispensen als interns i internes que ingressen. 

A la vista de la documentació tramesa, el Síndic reitera la petició d'una còpia dels butlletins o tríptics informatius que a l'igual que pels interns, es lliuren a la resta de personal aliè al centre que accedeix a l'establiment penitenciari per comunicar amb l'intern o interna. Així mateix, demana una còpia dels impresos normalitzats existents en què s'emmarquen les normes bàsiques i reglamentàries a tenir en compte en totes les comunicacions. 

Del contingut de l'informe de resposta, el Departament de Justícia indica que s'està elaborant un tríptic de difusió per tal que estigui a l'abast de tots els usuaris que vulguin efectuar qualsevol consulta. A la vista d'aquesta informació, el Síndic entén que fins a aquests moments no existia butlletí o tríptic informatiu que poder facilitar a les persones que es desplaçaven als centres penitenciaris per poder comunicar amb els interns o bé aquests tenien caràcter general i el seu contingut era idèntic per a tots els centres penitenciaris. Així s'entén que la petició d'informació del Síndic ha servit de suggeriment per tal d'elaborar-lo. 

Altrament, de l'informe rebut es desprèn que el tríptic que s'elabori inclourà informació sobre diferents aspectes. Entre els que assenyalen, es troba a faltar que s'inclogui, ja que no s'especifica, la informació relativa a les normes bàsiques i reglamentàries a tenir en compte en totes les comunicacions. Per aquest motiu, el Síndic recorda que recullin el suggeriment realitzat sobre aquest assumpte i demana que tan bon punt el tinguin editat facin arribar una còpia.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/04/2009 Departament de Justícia Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/10/2009 Departament de Justícia Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/11/2009 Departament de Justícia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/01/2010 Departament de Justícia Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/04/2010 Departament de Justícia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/04/2010 Departament de Justícia Resolució
22/04/2010 Departament de Justícia Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
09/12/2010 Departament de Justícia Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
21/12/2010 Departament de Justícia Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
17/02/2011 Departament de Justícia Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei orgànica 1/1979, de 26 de setembre, general penitenciària- BOE.239 (05/10/1979)
Constitució Espanyola- BOE.311 (29/12/1978)
Reial decret 190/1996, de 9 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament Penitenciari- BOE.40 (15/02/1996)