Resolució
Q-01375/2012 Disconformitat amb l'Ajuntament de Malgrat de Mar per la resolució desestimatòria d'una reclamació de responsabilitat patrimonial per la caiguda patida en un carrer del municipi

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Responsabilitat patrimonial
Data d'inici 27/02/2012
Data de l'últim moviment 20/11/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Malgrat de Mar Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la resolució desestimatòria de la reclamació de responsabilitat patrimonial que va presentar a l'Ajuntament de Malgrat de Mar a causa de la caiguda que va patir l'1 de desembre de 2010 pel mal estat d'unes peces al paviment. 

Exposa que l'Ajuntament va desestimar la seva reclamació basant-se en l'informe de la inspectora d'obres i tributs del consistori, que conclou que ?no hi ha elements tècnics per avaluar si el suposat mal estat de la via pública va ser l'únic causant dels danys esmentats?.

Contingut

Un cop valorada la informació tramesa per l'Ajuntament de Malgrat de Mar, el Síndic fa les consideracions següents:

En primer lloc, des d'un punt de vista formal, la reclamació s'ha tramitat correctament, d'acord amb el procediment reglamentàriament establert per a la resolució d'aquestes reclamacions. 

Ara bé, pel que fa al contingut de la resolució dictada, el Síndic discrepa parcialment del plantejament de l'Ajuntament. De la documentació facilitada es desprèn que hi havia un petit desnivell en unes peces del paviment, en el lloc concret de la caiguda. De fet, així ho confirma l'informe tècnic emès la inspectora d'obres de l'Ajuntament, que va considerar el desnivell prou important perquè fos arreglat i, en conseqüència, evitar més incidents en aquell indret. Tot i això, finalment l'informe de la inspectora conclou que ?no hi ha elements tècnics per avaluar si el suposat mal estat de la via pública va ser l'únic causant dels danys esmentats?. 

D'aquesta afirmació es desprèn que el mal estat del carrer és un dels causants de la caiguda, tot i que hi podrien haver confluït d'altres factors. En aquest sentit, la concurrència de culpa de la víctima amb un deteriorament del paviment no exonera de responsabilitat l'Administració, encara que sí que ha de moderar les conseqüències indemnitzatòries. Així ho assenyalen, entre altres, les sentències del Tribunal Suprem de 5 de desembre de 1997 i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del 10 d'abril de 2006. 

D'acord amb aquestes consideracions, doncs, el Síndic demana a l'Ajuntament de Malgrat de Mar que revisi la resolució dictada en el procediment de referència, de manera que es tingui en compte que no s'ha produït en aquest cas un trencament absolut del nexe causal, sinó que estem davant d'un supòsit de concurrència de culpes que demana un repartiment de la càrrega indemnitzatòria.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/03/2012 Ajuntament de Malgrat de Mar Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/05/2012 Ajuntament de Malgrat de Mar Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
01/06/2012 Ajuntament de Malgrat de Mar Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/08/2012 Ajuntament de Malgrat de Mar Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/09/2012 Ajuntament de Malgrat de Mar Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/11/2012 Ajuntament de Malgrat de Mar Resolució