Resolució
Q-01400/2014 Disconformitat amb el tancament de la línia de P3 a l'escola Montpedrós, de Santa Coloma de Cervelló

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 04/03/2014
Data de l'últim moviment 26/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

El Síndic ha rebut diversos escrits de queixa de pares i mares afectats per la decisió de tancament de la línia de P3 a l'escola Montpedrós, de Santa Coloma de Cervelló.

Les persones interessades exposen que el dia 11 de febrer de 2014 el consell escolar va informar les famílies dels alumnes que els Serveis Territorials d'Ensenyament al Baix Llobregat havien decidit no oferir cap línia educativa de P3 en aquest centre educatiu i atorgar dues línies de P3 als altres dos centres escolars del municipi (escola Güell i escola Pla de les Vinyes) per tal de convertir l'escola Montpedrós en institut.

Manifesten que hi ha molts pares amb fills en aquest centre que hauran de marxar perquè no poden matricular els infants al centre on van els seus germans, la qual cosa deixarà encara més buides les aules.

Contingut

En primer lloc, el Síndic no aprecia actuació irregular per part del Departament d'Ensenyament, atès que aquesta administració pot adoptar la decisió de suprimir centres en el marc de les seves competències, i atès que la mateixa supressió no malmet necessàriament les condicions de qualitat i equitat en què els alumnes estaran escolaritzats a partir del curs 2014/2015 (si bé és cert que modifica aquestes condicions d'escolarització i aquestes noves condicions poden satisfer més o menys a determinades famílies).

Aquesta discrecionalitat de què disposa el Departament d'Ensenyament en la programació de l'oferta educativa, però, no impedeix que la decisió adoptada del tancament progressiu, encara que pugui estar justificada per determinats criteris de planificació educativa, tingui alguns riscos pel que fa a la planificació d'un servei educatiu de qualitat. 

A criteri del Síndic, ateses les limitacions pressupostàries existents en l'actualitat, i atès que l'escola Montpedrós té previsió de tancament a mitjà termini, el risc principal té a veure amb la possible manca d'inversió al centre i amb el progressiu deteriorament del seu projecte educatiu si no s'adopten les mesures oportunes per evitar-ho, o també amb els problemes que es puguin derivar del fet que escola i institut comparteixin instal·lacions (que també són provisionals, pendents d'obres).

En aquest sentit, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que garanteixi el bon funcionament de l'escola Montpedrós mentre no hagi cessat definitivament la seva activitat, a fi d'evitar que la situació de provisionalitat del centre afecti la qualitat educativa que ofereix a l'alumnat que hi està escolaritzat.

D'altra banda, les persones interessades també manifesten la seva preocupació per l'admissió dels germans dels actuals alumnes de l'escola Montpedrós, que les famílies no volen escolaritzar en centres diferents. D'acord amb aquest fet, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que estudiï aquesta problemàtica i busqui les solucions que escaiguin en els successius processos d'admissió d'alumnat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/03/2014 Serveis Territorials d'Ensenyament al Baix Llobregat Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/04/2014 Serveis Territorials d'Ensenyament al Baix Llobregat Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/09/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
01/10/2014 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
17/11/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació