Resolució
Q-01421/2013 Disconformitat amb el tracte que rep una alumne diagnosticada d'autisme no especificat en una escola de l'Hospitalet de Llobregat

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Necessitats educatives especials
Data d'inici 26/02/2013
Data de l'últim moviment 14/01/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el tracte que rep la seva filla, alumne de primer de primària i diagnosticada d'autisme no especificat, en una escola de l'Hospitalet de Llobregat. 

Considera que la seva filla és víctima d'un tracte inadequat a les necessitats d'un alumne amb aquest trastorn, i en concret es queixa de la insuficiència del recurs de vetllador (l'alumna disposa d'un vetllador durant vint-i-una hores setmanals, que comparteix amb un altre alumne, i durant el servei de menjador no té vetllador); de l'expulsió de la menor del menjador escolar per mala conducta; de la recollida de signatures promoguda per la mateixa direcció del centre contra la integració de l'alumna a l'escola, i del tracte inadequat per part d'un professor envers la seva filla, que la va agafar fortament i la va sacsejar fins a fer-la seure en una cadira. 

La promotora també informa que el dia 24 de gener de 2013 va presentar dos escrits de reclamació als Serveis Territorials del Departament d'Ensenyament a Barcelona Comarques i un darrer escrit amb data 15 de febrer.

A conseqüència dels fets exposats, la menor no assisteix a classe per motius de salut però sembla que l'inspector de zona ha confirmat a la promotora la seva petició de canvi d'escola, la qual suposadament es farà efectiva la setmana de l'11 de març de 2013.

Contingut

En l'informe Departament d'Ensenyament s'assenyala que el dictamen emès per l'equip d'assessorament psicopedagògic (en endavant EAP) l'any 2011 proposava l'escolarització de l'alumna en un centre d'educació especial, i que tot i estar matriculada en un centre d'aquestes característiques, la mare va insistir que es revoqués la resolució d'escolarització i es tornés a matricular la seva filla a l'escola objecte de queixa. També s'informa que el juny de 2012 es va proposar a la mare l'escolarització en una unitat de suport a l'educació especial (en endavant USEE) de nova creació, però la mare va desestimar la proposta. En aquest sentit, es fa constar que el centre va manifestar les dificultats que tenia per atendre adequadament la menor, i que la Inspecció va constatar que aquest centre no constituïa l'entorn educatiu adequat a les seves necessitats i va proposar per al curs 2013-2014 l'escolarització en un centre d'educació especial o en una USEE.

Tot i això, la manca d'adequació del recurs no justifica les actuacions del centre que relata la persona interessada envers la seva filla. 

Per tant, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que, d'una banda, revisi l'actuació de l'escola objecte de queixa i la intervenció realitzada amb la filla de la promotora, més enllà de la manca d'adequació del recurs, des de la perspectiva dels drets de la menor; i de l'altra, que es tingui en compte la possibilitat de promoure l'adopció de mesures per millorar l'atenció a la diversitat en el centre i l'atenció a l'alumnat amb necessitats educatives especials.

Tramitació

Data Administració Tràmit

12/03/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament a Barcelona Comarques Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/05/2013 Serveis Territorials d'Ensenyament a Barcelona Comarques Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/08/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/09/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
28/10/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
31/10/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
13/01/2014 Departament d'Ensenyament Irregularitat
13/01/2014 Serveis Territorials d'Ensenyament a Barcelona Comarques Irregularitat
14/01/2014 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat