Resolució
Q-01480/2015 Manca de devolució de l'aval prestat arran d'una llicència d'obres per construir dos habitatges plurifamiliars a Girona

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Disciplina urbanística i inspecció
Data d'inici 04/03/2015
Data de l'últim moviment 09/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Girona Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El promotor de la queixa exposa que la societat a la qual representa va sol·licitar al seu dia una llicència d'obres a l'Ajuntament de Girona, que tenia aparellada una fiança de 103.000 euros. Finalment la societat va renunciar a la llicència perquè l'obra no es va arribar a executar. L'Ajuntament va acceptar la renúncia i va retornar a la societat l'impost sobre construccions liquidat, però no ha fet el mateix amb la fiança. L'Ajuntament tampoc no ha donat resposta expressa a la petició de devolució d'aval de la companyia.

El Síndic recorda que l'article 53 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, estableix que les administracions estan obligades a dictar una resolució expressa en tots els procediments i a notificar-la, siguin els que siguin la forma i el mitjà d'iniciació. 

L'obligació de donar resposta a les sol·licituds que els ciutadans i ciutadanes adrecen a l'Administració forma part del dret a una bona administració, reconegut a l'article 30 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya i regulat a l'article 22 de la Llei 26/2010. Aquest dret inclou el d'obtenir una resolució expressa i que sigui notificada dins del termini legalment establert.

També recorda que la garantia de les obres d'urbanització és una condició de la llicència d'obres atorgada. En aquest sentit, l'article 41 del Text refós de la Llei d'urbanisme  determina que el sòl urbà pot ser edificat si assoleix la condició de solar. Ara bé, admet que les obres d'edificació puguin ser simultànies a les d'urbanització si prèviament es presta la garantia i s'executen els elements d'urbanització que siguin determinats per reglament. En aquest cas, es va atorgar llicència a la societat a condició que el titular es comprometés expressament a procedir simultàniament a l'edificació i a l'execució de terminades obres d'urbanització.

Amb la renúncia a la llicència, es produeix l'extinció de la llicència i per tant, del condicionat. En conseqüència, atès que la llicència ha deixat de tenir efectes jurídics, caldria retornar l'aval constituït per assegurar el compliment de les clàusules que van condicionar l'atorgament de la llicència. Tot això, sense perjudici que s'exigeixin les obligacions urbanístiques que puguin correspondre al titular del sòl, mitjançant les altres vies que l'ordenament urbanístic posa a disposició de l'Ajuntament.

D'altra banda, cal tenir en compte que el retard a resoldre aquest assumpte podria determinar la responsabilitat patrimonial de l'Ajuntament pels danys i perjudicis que hagi pogut ocasionar al titular de l'aval. Aquests perjudicis podrien concretar-se, si més no, en les depeses financeres pel manteniment de l'aval, que s'haurien de rescabalar des del moment en què el titular legitimat va comunicar la renúncia. 

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Girona que resolgui la petició de devolució de fiança i que notifiqui al sol·licitant la resolució, amb indicació dels recursos que hi pot interposar en contra en el cas de no estar d'acord amb el contingut.

Tramitació

Data Administració Tràmit

12/03/2015 Ajuntament de Girona Sol·licitud d'informació a l'Administració
28/04/2015 Ajuntament de Girona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/09/2015 Ajuntament de Girona Segona reiteració / Obstaculització
30/09/2015 Ajuntament de Girona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/10/2015 Ajuntament de Girona Resolució pendent d'acceptació
09/12/2015 Ajuntament de Girona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació