Resolució
Q-01492/2010 Disconformitat amb la inactivitat de l'Ajuntament de Barcelona davant les molèsties provocades pel funcionament d'una bugaderia industrial.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Llicències d'activitats
Data d'inici 31/03/2010
Data de l'últim moviment 26/09/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - Es soluciona el problema, després de la intervenció del Síndic

Plantejament

La persona interessada mostra la seva queixa envers l'Ajuntament de Barcelona per la seva inactivitat davant les denúncies presentades per les molèsties que ocasionen els sorolls i vapors provinents de l'activitat d'una bugaderia ubicada a la finca on viu.

Contingut

Arran de la informació aportada per l'Ajuntament de Barcelona i per la Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial, el Síndic constata que pel que fa al títol que habilita el funcionament de l'activitat, caldria haver seguit la tramitació prevista a l'annex III.2 d'activitats sotmeses al règim de certificació tècnica i comunicació prèvia, el qual requereix, entre altres requisits, un projecte tècnic a banda d'una certificació tècnica de conformitat lliurada per una entitat ambiental de control.

Pel que fa als sorolls, el Síndic qüestiona els resultats de l'acta del mesurament aportats per l'Ajuntament en tant que a priori no sembla lògic que la font de soroll en funcionament reculli nivells acústics inferiors als que ocasiona quan està parada.

Per això, el Síndic recorda que el Decret 176/2009 disposa que si el nivell sonor d'immissió d'un entorn, incloses les fonts que cal avaluar, és inferior a 3 decibels respecte del nivell residual o soroll de fons, s'ha de repetir el mesurament.

Finalment, en relació amb les molèsties per olors, l'Ajuntament assenyala que la incidència per olors quedava condicionada a la retirada d'un teulada que cobreix parcialment les instal·lacions.

Per aquest motiu el Síndic ha fet una sèrie de recomanacions a l'Ajuntament:

En primer lloc, demana a l'Ajuntament que revisi el procediment seguit per legalitzar l'activitat i que deixi sense efecte la comunicació que va habilitar-ne el funcionament, sens perjudici d'ordenar-ne el cessament fins que no es legalitzi, tenint en compte les deficiències detectades per la Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial.

En segon lloc, recomana que es posi en contacte amb la Direcció General esmentada per conèixer l'abast de les deficiències detectades en la instal·lació, i que ho contrasti amb la documentació que el titular de l'activitat va lliurar i que va servir per aixecar el precintament.

I finalment, demana que se l'informi de la valoració que l'Ajuntament fa d'aquest problema i dels motius pels quals l'informe de la inspecció condicionava la valoració a la retirada d'una teulada, atesa la manca de connexió existent.

Tramitació

Data Administració Tràmit

04/06/2010 Ajuntament de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/07/2010 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/12/2010 Ajuntament de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/12/2010 Direcció General d'Energia i Mines Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/02/2011 Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/02/2011 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/02/2011 Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/03/2011 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/04/2011 Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/04/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/05/2011 Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/06/2011 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució
03/06/2011 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/09/2011 Ajuntament de Barcelona Reiteració posterior a la primera
13/09/2011 Ajuntament de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/09/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 24/2009, del 23 de desembre, del Síndic de Greuges- DOGC.5536 (30/12/2009)