Resolució
Q-01498/2011 Disconformitat amb les proves de nivell per accedir al curs Modelatge de Personatges, Objectes i Fons (Bàsic) al centre d'innovació i formació ocupacional de l'Hospitalet de Llobregat.

Matèries
Polítiques socials
Treball i pensions
Inserció laboral
Data d'inici 17/03/2011
Data de l'últim moviment 14/07/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa explica que va fer una prova d'accés al centre d'innovació i formació ocupacional (en endavant CIFO) de l'Hospitalet de Llobregat per fer el curs Modelatge de Personatges, Objectes i Fons. Segons comenta, va passar la prova amb un 5,7 però la nota de tall ha estat de 6,2 per la qual cosa no pot fer el curs.

El promotor es queixa pels motius següents:

En primer lloc, perquè no està penjat enlloc el temari per preparar la prova. 

En segon lloc, per la manca de seguretat per accedir a la prova, ja que no li van demanar cap document d'identificació en cap moment.

En tercer lloc, per la manca de requisits d'accés per fer la prova (no es requeria cap titulació, ni estudi previ, simplement estar en situació d'atur. 

I finalment, per la manca de transparència a l'hora de notificar les notes (no les han penjat enlloc, amb els conseqüents problemes d'inseguretat que això comporta). 

A banda d'això, comenta que a l'empresa d'animació on ha estat treballant fins ara li demanen aquest curs per fer-li un nou contracte de treball, i no pot pagar-se un curs similar en una escola privada ja que no té els mitjans econòmics per fer-ho.

Contingut

El Servei d'Ocupació de Catalunya (en endavant SOC) ha informat el Síndic que, tot i que va revisar la prova del promotor, la nota que va obtenir era un 5,7 i, per tant, ocupava el lloc 42 dels 68 candidats presentats. Aquest fet va comportar que no pogués accedir a l'entrevista, com la resta de candidats que no van arribar a la nota de tall (6,2) per accedir a la segona fase de la selecció.   

El SOC manifesta que aquesta prova d'accés pretén avaluar els coneixements previs de l'alumne per tal d'assegurar el màxim l'aprofitament de la formació. 

A més, segons indica, els requisits d'accés al curs s'especifiquen en la fitxa i en el programari del curs que es facilita a tothom que hi està interessat. En aquest cas concret es demanava disposar de coneixements de batxillerat en la modalitat d'arts o tecnologia, o coneixements similars en el camp de la infografia.  

Certament, el Síndic no pot entrar a valorar la idoneïtat de la prova, de les preguntes formulades ni tampoc de la qualificació finalment obtinguda, atès que les persones que determinen el contingut de la prova i la corregeixen tenen un marge de discrecionalitat propi de la mateixa activitat que es durà a terme i que és fruit de l'especialització dels seus coneixements. 

Aquesta discrecionalitat tècnica fa referència al fet que els judicis merament tècnics que emetin els òrgans de selecció sobre cada aspirant no poden ser revisats en via de recurs ni administratiu ni judicial, tret que es demostri que hi ha hagut desviació de poder, una clara, manifesta i evident arbitrarietat, o un error patent, aspectes que han de ser acreditats en tot cas per qui impugna la decisió. 

No obstant això, el Síndic ha exposat al Departament d'Empresa i Ocupació que, sens perjudici de la discrecionalitat tècnica en la valoració de l'examen del promotor, s'observa que en la documentació aportada no es fa constar enlloc que la prova de nivell sigui eliminatòria. 

Així doncs, quan la demanda de places de formació sigui superior a l'oferta, la prova de coneixements acaba sent una prova d'accés, motiu pel qual cal prendre les mesures oportunes per garantir la màxima transparència i objectivitat a l'hora de portar a terme el procediment d'accés i donar una redacció precisa i entenedora dels requisits que s'exigiran per accedir al curs de formació. 

Així doncs, el Síndic finalitza la seva intervenció en aquest assumpte, en tant que per les raons exposades aquesta institució no pot qüestionar àmbits de discrecionalitat tècnica.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/04/2011 Servei d'Ocupació de Catalunya Resposta a la comunicació a l'Administració de la queixa
14/07/2011 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució