Resolució
AO-01510/2014 Actuació d'ofici per estudiar la detecció, el tractament i l'atenció dels menors d'edat víctimes de tràfic d'éssers humans a Catalunya

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Educació en el lleure, oci i activitats esportives de l'infant
Data d'inici 10/03/2014
Data de l'últim moviment 02/09/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

En data 10 de març de 2014, el Síndic va obrir una actuació d'ofici destinada a estudiar la intervenció de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) a l'hora de vetllar per la seguretat, la protecció i l'atenció adequades dels menors d'edat que han estat víctimes de tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació sexual.

Un cop estudiat a fins aquest assumpte, el Síndic ha fet les recomanacions següents al Departament de Benestar Social i Família:

1. Que garanteixi la formació i la capacitació especialitzades dels i les professionals que atenen aquests infants i s'asseguri que tenen les competències necessàries (habilitats, coneixements i actituds) sobre:

- El marc legal i els aspectes judicials, policials, socials, laborals, sanitaris i de documentació que intervenen en l'abordatge del tràfic de menors d'edat amb fins d'explotació sexual i/o altres situacions d'explotació.

- Els indicadors que permetin identificar les possibles víctimes, des de les particularitats pròpies de cada àmbit d'intervenció.

- L'avaluació dels factors de risc i de protecció dels menors d'edat afectats i dels i les professionals, i també dels altres menors d'edat que comparteixen recurs amb els afectats.

- Els procediments d'atenció i escolta, que inclouen habilitats comunicatives, per tal d'establir vincles de confiança i de proximitat amb els infants.

- Els diversos recursos i serveis existents i les intervencions que duen a terme en l'àmbit del tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació sexual.

- Les entrevistes individuals especialitzades, tenint en compte que la detecció és un procés perdurable en el temps en molts casos. 

- Els tràmits per a la protecció internacional.

2. Que, en interès superior dels infants i adolescents que han patit aquest tipus d'explotació sexual, emprengui les accions oportunes perquè des de la DGAIA s'iniciï un abordatge específic i integral de les necessitats d'aquests infants i adolescents a fi de garantir-los una protecció real i efectiva, tenint en compte la seva situació d'especial vulnerabilitat i el dret d'aquests menors a rebre una atenció especialitzada per part de l'Administració d'acord amb la situació d'explotació que han viscut.

3. Que, de conformitat amb la recomanació del Defensor del Poble segons l'informe presentat el setembre de 2012, impulsi protocols d'actuació que incloguin, entre altres qüestions, un catàleg comú d'indicis de tràfic d'éssers humans adaptat a les circumstàncies especials dels menors d'edat, i un procediment àgil que permeti traslladar els menors, per raons de seguretat, del territori català o estatal al recurs residencial més adaptat a les seves necessitats. Aquests protocols han d'incloure mesures previstes en el "Protocolo marco sobre determinadas actuaciones en relación con los menores extranjeros no acompañados", aprovat el 13 d'octubre de 2014.

Tramitació

Data Administració Tràmit

17/03/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/05/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/10/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/02/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
26/03/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
02/09/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació

Expedients Relacionats

Q-06470/2014