Resolució
Q-01576/2013 Retard en el pagament d'una indemnització acordada arran de l'expropiació de dues finques

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 01/03/2013
Data de l'últim moviment 13/01/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Territori i Sostenibilitat Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el retard en el pagament de la indemnització acordada en l'expedient de preu just tramitat pel Jurat d'Expropiació de Catalunya arran de l'expropiació, per part del Departament de Territori i Sostenibilitat, de dues finques de la seva propietat que es van veure afectades l'any 2007 pel projecte de construcció de la variant de la carretera C-243 al seu pas per Sant Sadurní d'Anoia.

Informa que el 25 de novembre de 2011 va rebre una transferència de la Generalitat de Catalunya per l'import en el moment d'ocupació de les finques, que ascendia a 10.363,39 euros, però encara no se li ha fet efectiu el pagament dels 74.982,17 euros que constitueixen l'import restant de la indemnització.

Contingut

Segons la informació facilitada per la Direcció General de Serveis, es va aprovar el pagament de la indemnització a què fa referència la promotora, que està pendent de programació. També s'assenyala que la causa d'aquesta situació es troba en les dificultats de tresoreria de l'Administració de la Generalitat de Catalunya per fer front a les obligacions econòmiques contretes. 

Tot i que el Síndic comprèn el context financer en què es generen aquests incompliments, remarca que quan el dret reconegut a cobrar una quantitat determinada no es fa efectiu en un termini raonable i es manté suspès de manera indefinida, s'està vulnerant aquest dret i, de retruc, es poden estar afectant altres drets que depenen d'aquests pagaments, la qual cosa pot arribar a deixar persones i entitats en situacions d'extrema dificultat. 

És per aquest motiu que cal activar, en la mesura que sigui viable, els mecanismes extraordinaris de finançament disponibles per revertir aquesta situació al més aviat possible.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/04/2013 Direcció de Serveis del Departament de Territori i Sosteniblitat Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/05/2013 Direcció de Serveis del Departament de Territori i Sosteniblitat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/10/2013 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució pendent d'acceptació
14/05/2014 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la resolució pendent d'acceptació
01/10/2014 Departament de Territori i Sostenibilitat Irregularitat
13/01/2015 Departament de Territori i Sostenibilitat Seguiment finalitzat