Resolució
Q-01594/2013 Disconformitat amb les liquidacions d'un gual al municipi del Vendrell

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 04/03/2013
Data de l'últim moviment 07/11/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament del Vendrell Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada està en desacord amb el fet que l'Ajuntament del Vendrell li facturi les liquidacions d'un gual, ja que exposa que el seu garatge s'utilitza com a magatzem i, a més, no disposa d'automòbil.

Contingut

El Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals (en endavant TRLHL), estableix que les entitats locals poden establir taxes per la utilització privativa o l'aprofitament especial del domini públic local. Concretament, l'article 20.3 h) de la llei esmentada preveu la possibilitat de poder imposar una taxa per l'entrada de vehicles a través de les voreres. Per tant, a l'empara d'aquesta llei, l'Ajuntament del Vendrell va aprovar l'Ordenança fiscal reguladora d'aquest supòsit. 

D'acord amb l'article 26.1 del TRLHL, les taxes es poden meritar quan s'iniciï l'ús privatiu o l'aprofitament especial o quan es presenti la sol·licitud que iniciï l'actuació. En conseqüència, s'ha de poder produir un ús real i efectiu del domini públic perquè neixi l'obligació de pagament de la taxa.

Els tribunals han dictaminat que l'existència d'una porta amb la mida suficient per a l'entrada d'un vehicle en un habitatge, per si sola, no presumeix de forma automàtica la utilització del domini públic (Sentència Tribunal Superior de Justícia d'Extremadura, núm. 76/1998, de 27 de gener, Sentència núm. 294/2013, de 29 d'octubre, dictada pel Jutjat Contenciós Administratiu núm. 2 de Tarragona). D'acord amb això, la propietat d'un local amb capacitat suficient per entrar-hi un vehicle no ha de fer presumir de forma automàtica la utilització d'aquell local com a garatge i, per tant, l'aprofitament especial del domini públic per accedir a la zona on hi ha aquell local. 

Així mateix, cal destacar que, d'acord amb l'article 105 de la Llei general tributària (LGT), l'ús especial del domini públic ha de ser provat per l'Administració tributària. En aquest sentit, cal apuntar que en aquest cas la persona interessada manifesta que no disposa de vehicle, i l'Administració ha acreditat que el local que la persona interessada té a la zona comunitària l'utilitza per guardar-hi estris de platja sense aportar cap element de prova que acrediti la utilització especial del domini públic ni indicis suficients perquè es pugui entendre acreditat el fet imposable de la taxa. 

Així doncs, el Síndic suggereix a l'Ajuntament del Vendrell que dugui a terme d'ofici la revisió de les liquidacions de la taxa de gual amb relació a la finca en qüestió i que, si el fet imposable no consta acreditat, s'anul·lin les liquidacions practicades a la persona interessada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/04/2013 Ajuntament del Vendrell Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/06/2013 Ajuntament del Vendrell Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/07/2013 Ajuntament del Vendrell Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/02/2014 Ajuntament del Vendrell Resolució pendent d'acceptació
15/04/2014 Ajuntament del Vendrell Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
19/06/2014 Ajuntament del Vendrell Segona reiteració / No col·laboració
14/07/2014 Ajuntament del Vendrell Resposta a la resolució pendent d'acceptació
29/08/2014 Ajuntament del Vendrell Resolució pendent d'acceptació
14/10/2014 Ajuntament del Vendrell Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
28/10/2014 Ajuntament del Vendrell Resposta a la resolució pendent d'acceptació
06/11/2014 Ajuntament del Vendrell Irregularitat
07/11/2014 Ajuntament del Vendrell Seguiment finalitzat