Resolució
Q-01616/2010 Queixa per una presumpta situació d'assetjament laboral a l'Ajuntament de Barcelona.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 12/04/2010
Data de l'últim moviment 28/06/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa exposa la situació d'assetjament laboral que pateix com a funcionari de l'Ajuntament de Barcelona.

Exposa que fa més de cinc anys que pateix menyspreus en la seva feina i que se li impedeix desenvolupar les seves funcions com a tècnic de gestió i planificació de serveis a les persones.

Explica que malgrat els escrits i correus electrònics que ha presentat a l'Ajuntament durant tot aquest temps, encara no s'ha donat una solució a la seva situació. Així mateix, exposa que arran dels fets que descriu ha patit diverses malalties que han afectat greument el seu estat de salut i, de retruc, la seva família.

Contingut

Arran de l'acumulació de totes les proves indiciàries de què disposa el Síndic, a partir de la documentació facilitada tant per la persona interessada com per l'Ajuntament de Barcelona, aquesta institució fa els suggeriments següents a l'Ajuntament:

En primer lloc, li suggereix que asseguri i garanteixi la protecció del promotor de la queixa i que a partir de la seva incorporació a l'activitat laboral se li assigni un lloc de treball de tècnic de gestió i/o planificació de serveis personals, que s'adigui amb la seva categoria de tècnic mitjà de ciències socials, de manera que pugui exercir de forma efectiva les funcions que hi són associades. I que, tenint en compte l'estat de salut diagnosticat en les seves baixes, s'adoptin les mesures preventives pertinents a l'hora d'efectuar les avaluacions dels riscos, i es duguin a terme, si convé i amb el consentiment de la persona interessada, les mesures de vigilància i control de la seva salut.

En segon lloc, li suggereix que atengui degudament i per escrit les repetides demandes que la persona interessada li ha adreçat i que, en síntesi, són: l'adopció de mesures de reparació i compensació per mitjà de mecanismes de mediació i/o conciliació i la petició d'una declaració d'excuses institucionals per la situació personal a què se l'ha abocat amb les decisions municipals dictades.

En tercer lloc, li suggereix que desenvolupi, de conformitat amb l'article 14 de la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals, una acció permanent de seguiment de l'activitat preventiva -activitat que ha d'haver inclòs una avaluació prèvia dels riscos psicosocials- destinada a evitar l'aparició de conflictes, ja siguin fruit de situacions d'assetjament, ja siguin fruit de l'exercici inadequat de les facultats empresarials lligades a problemes organitzatius.

I finalment, li suggereix que s'estudiï la modificació del Protocol per a la dignitat i la no discriminació en el treball de l'Ajuntament de Barcelona i se'n redacti un de més detallat que incorpori els instruments que cal seguir per a la investigació i el diagnòstic de l'assetjament en l'àmbit laboral, amb la determinació de les actuacions que cal adoptar -tant de caràcter preventiu com d'intervenció quan la prevenció no hagi estat suficient- i amb l'especificació en l'informe final d'investigació de les conclusions, que incloguin les mesures cautelars que cal adoptar tant si es conclou que hi ha hagut un cas d'assetjament, com si es conclou que es tracta d'un conflicte laboral interpersonal o d'un conflicte derivat d'una mala organització del sistema de treball.

Tramitació

Data Administració Tràmit

12/04/2011 Àrea d'Habitatge, Urbanisme i Règim Interior Sol·licitud d'informació a l'Administració
20/06/2011 Àrea d'Habitatge, Urbanisme i Règim Interior Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/06/2011 Àrea d'Habitatge, Urbanisme i Règim Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/12/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/02/2012 Àrea de Presidència, Règim Interior, Seguretat i Mobilitat Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/06/2012 Ajuntament de Barcelona Resolució