Resolució
Q-01617/2008 Manca de resposta de l'Ajuntament de Cambrils a la reclamació per la supressió de l'espai reservat als grups municipals en el butlletí d'informació municipal

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Participació ciutadana, política i règim electoral
Data d'inici 07/04/2008
Data de l'últim moviment 08/02/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Cambrils Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Una regidora portaveu d'un grup municipal demana la intervenció del Síndic davant la manca de resposta de l'Ajuntament de Cambrils a un escrit que presenta en el registre municipal el passat 9 de gener de 2008. En aquest escrit expressa la seva disconformitat per la supressió de l'espai reservat als grups municipals en el butlletí d'informació municipal.

Contingut

Davant del retard municipal en la resposta a la persona interessada i d’altres qüestions pendents, el Síndic visita l'Ajuntament de Cambrils el 25 de setembre de 2008. En l’entrevista el consistori manifesta que ha decidit que el butlletí municipal no incorpori cap article de cap grup municipal, en contra del que conté la nota dirigida als grups municipals amb data 27 de novembre de 2007. 
Per tant, el Síndic recorda que tenen l’obligació per llei de "garantir la participació dels regidors i dels grups municipals en els òrgans d'informació i difusió municipal, com ara la televisió local, les emissores de ràdio municipals i les publicacions i els butlletins editats per l'Ajuntament", tal com consta en l'article 170.2 del Text refós de la llei municipal i de règim local de Catalunya. Afegeix que, en conseqüència, han de garantir el compliment d'aquest dret de presència dels electes en els mitjans de comunicació de titularitat municipal, que no és un acte discrecional, sinó que és obligatori respectar-ho. Aquest precepte legal s'ha incorporat en la modificació de la Llei municipal i de règim local de Catalunya duta a terme per la Llei 21/2001, de 28 de desembre, de mesures fiscals i administratives.
Amb anterioritat a aquesta modificació, el Síndic ja s'havia manifestat en l'informe al Parlament de Catalunya de l'any 2001, i com a resultat de les queixes presentades semblants a aquesta, en el sentit següent: "El Síndic, en l'escrit que ha dirigit a l'alcalde, record que el dret a la llibertat d'expressió i d'informació permet als ciutadans la ponderació d'opinions i opcions diverses i, per tant, la conformació, en aquest cas, dels seus criteris i les seves conviccions sobre les qüestions que afecten la col·lectivitat.
El Síndic considera que el butlletí municipal, com a instrument públic, ha de permetre aquest reflex de la diversitat d'informacions i opinions tant dels representants dels ciutadans com de les associacions, ja que només així queda garantida una opinió pública lliure i el valor del pluralisme polític. Finalitza l'escrit manifestant que “no es pot negar la difusió, mitjançant el butlletí, de les opinions dels representants polítics que discrepen de l'opinió del govern municipal i que cal adoptar mesures per tal que aquestes opinions siguin presents en el butlletí". Per tant, el Síndic recorda el deure legal d'assegurar la presència dels regidors i dels grups municipals en els mitjans de comunicació de titularitat municipal i aprova el reglament que, a aquest efecte, estableix l'apartat 2 de l’article 170, del text refós esmentat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

24/04/2008 Ajuntament de Cambrils Sol·licitud d'informació a l'Administració
27/08/2008 Ajuntament de Cambrils Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/09/2008 Ajuntament de Cambrils Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/11/2008 Ajuntament de Cambrils Resolució
24/11/2008 Ajuntament de Cambrils Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Cambrils Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
08/02/2011 Ajuntament de Cambrils Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya- DOGC.3887 (20/05/2003)
Llei 21/2001, de 28 de desembre, de mesures fiscals i administratives- BOE.313 (31/12/2001)